Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova

Zaharova: SAD izgubile i trunku zdravog razuma – Kijevu dat potpuni kart blanš za napade na Rusiju

  • Izvor: Sputnik Srbija
  • 30.08.2024. 08:22

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena se očigledno sprema da učini nove ustupke ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, dajući mu odriješene ruke da koristi gotovo sve vrste američkog oružja, čak i u dubinu ruske teritorije, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je ukazala da "iz svega toga proizilaze izuzetno ozbiljni zaključci".

- Ukrajini je dat potpuni kart blanš za operacije u ruskim regionima. Еskalacioni kurs SAD sve više je usmjeren na provokacije. Stvara se utisak da je američki establišment odbacio čak i ono malo preostalog zdravog razuma i vjeruje da mu je sve dozvoljeno - naglasila je Zaharova.

Prema njenim riječima, SAD su se faktički pretvorile u stranu u oružanom sukobu oko Ukrajine. Kako kaže, Amerika iznova povećava stepen napetosti.

- Vašington, obuzet svojim hegemonističkim ambicijama i željom da našoj zemlji nanese "strateški poraz", u više navrata povećao je stepen tenzija sa Rusijom i, suprotno zvaničnim izjavama jednog broja visokih američkih zvaničnika, ne pokušava da izbjegne to - upozorila je Zaharova.

Ranije je Petangon saopštio da su Sjedinjene Američke Države dozvolile Ukrajini da napadne teritoriju Rusije američkim oružjem tokom terorističkog napada na Kursku oblast.

Sredinom jula Pentagon je saopštio da SAD ne dozvoljavaju Ukrajini da koristi američke operativne rakete "atakams" za "duboke" udare na Rusiju, ali da se to može promijeniti.

Kasnije su američki mediji javili da ukrajinske vlasti vrše pritisak na SAD da ukinu zabranu upotrebe raketa "atakams" za tu vrstu napada.

Snage za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine saopštile su ubrzo nakon toga da su upotrijebile zapadne raketne sisteme "hajmars" za udare na pontonske mostove u Kurskoj oblasti.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: