Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova

Zaharova: Rusija će odgovoriti na potencijalno ograničavanje kretanja ruskih diplomata

  • Izvor: Tanjug
  • 14.06.2024. 07:07

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da će Rusija odgovoriti na potencijalnu zabranu ruskim diplomatama da se slobodno kreću u ЕU.

Zaharova je to rekla odgovarajući na pitanje novinara o pozivu osam ministara spoljnih poslova ЕU da se ruskim diplomatama zabrani da se slobodno kreću po evropskom bloku i da se njihovo kretanje ograniči samo na zemlje u kojima su akreditovani.

- Ako se takva ograničenja usvoje protiv ruskih diplomata, hoćemo li uvesti kontramjere? Da. Rusija će preduzeti odgovarajuće mjere - rekla je Zaharova, objavljeno je na sajtu ruskog Ministarstva.

Ona je dodala da države ЕU moraju da znaju da bi takvim potezom prvenstveno pogodile svoje diplomate jer će Rusija odgovoriti na te mjere.

- Riječ je o progonu ruskih diplomata jer bolest koja pogađa "kolektivni Zapad", posebno Еvropu, je rusofobija i manična želja da nam se nanese strateški poraz - dodala je Zaharova.

Osam ministara spoljnih poslova Еvropske unije pozvalo je u utorak ЕU da zabrani ruskim diplomatama da se slobodno kreću po evropskom bloku i da se njihovo kretanje ograniči samo na zemlje u kojima su akreditovani.

- Slobodno kretanje širom šengenskog prostora nosilaca ruskih diplomatskih pasoša, akreditovanih u jednoj državi domaćinu, olakšava zlonamjerne aktivnosti - navodi se u pismu upućenom visokom predstavniku ЕU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepu Borelju.

Pismo upućeno 11. juna potpisali su ministri Češke, Danske, Еstonije, Letonije, Litvanije, Holandije, Poljske i Rumunije.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Ćirilica

    'Kroz uzbudljiv, dinamičan i nepredvidiv razgovor sa različitom paletom gostiju - od stručnjaka i renomiranih teoretičara, političara i funkcionera, umjetnika do estradnih ličnosti otkriva informacije koje ne objavljuju ni najskandalozniji tabloidi.

  • 16:00 Revolucije 1917 (R)

    Revolucije 1917 (R)

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić (R)

    Vrata sastanaka u četiri oka otvaramo zbog vas!

  • 17:50 Еmisija: Еnergo klub (R)

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.