Portparolka ministarstva spoljnih poslova

Zaharova: Njemačka odbija da prizna blokadu Lenjingrada kao čin genocida

  • Izvor: SRNA
  • 23.05.2024. 13:03

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da je Berlin odbio da prizna blokadu Lenjingrada od Trećeg Rajha kao čin genocida.

- Vlasti Savezne Republike Njemačke uporno odbijaju da zvanično priznaju zločine Trećeg Rajha protiv čovječnosti kao akte genocida nad narodima Sovjetskog saveza, počinjene u periodu Velikog otadžbinskog rata. Prije svega, oni odbijaju da priznaju blokadu Lenjingrada kao takav zločin. To proizilazi iz nedavnog odgovora Ministarstva spoljnih poslova Njemačke na notu ambasade Rusije u Njemačkoj, sa odgovarajućim zahtjevom ruske strane - rekla je ona.

U diplomatskoj noti ambasade Rusije u Berlinu, koja je dostupna RIA Novosti, navodi se da Moskva insistira na zvaničnom njemačkom priznavanju zločina Trećeg rajha kao čin genocida.

U dokumentu se primećuje "kontradiktorni pristup pitanju zvaničnog priznavanja zločina protiv čovječnosti kao činova genocida, počinjenih od Njemačke u prošlosti".

Na taj način, dodaje se, Berlin je priznao zločine genocida iz doba kolonijalizma, ali to još nije učinjeno u vezi sa djelima protiv naroda Sovjetskog saveza u periodu Drugog svetskog rata.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (R) (12+)

    ''''''''''''Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.