Portparol ruskog Ministarstva

Zaharova: Američke sankcije - cilj agresije

  • Izvor: SRNA
  • 14.09.2024. 14:25

Nove američke sankcije medijskoj grupi "Rusija sevodnja" i drugim ruskim medijima su drski čin agresije koji treba da zabrine ostatak svijeta, jer bi Vašington mogao da primijeni istu mjeru na druge, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

U uvodnom obraćanju na samitu medija BRIKS-a u Moskvi Zaharova je nedavni napad SAD na ruske medije nazvala "vanrednom situacijom" zbog koje bi članovi grupe trebali da se zabrinu.

"Ruski novinari su juče postali žrtve agresije SAD. Oni su bili podvrgnuti pravom terorističkom i informativnom napadu i kao korporacija i kao pojedinci", istakla je Zaharova.

Ona je napomenula da su najnovije sankcije, zasnovane na "monstruoznim i neosnovanim" optužbama, samo još jedna karika u unaprijed planiranom lancu događaja zbog kojih su SAD pojačale pritisak na ruske medije - ne samo na "Rusija sevodnja" i "Sputnjik", već i na njihove saradnike.

"Ne možemo da ćutimo. Ovo što se sada dešava ruskim novinarima i medijskim organizacijama moglo bi da se desi svakome od vas", upozorila je Zaharova, obraćajući se članicama BRIKS-a, pozivajući globalnu zajednicu da izrazi solidarnost.

Ona je ukazala da je ovo krivično d‌jelo i napad na slobodu govora. "Ovo je napad na novinarsku profesiju. Ovo je napad na ljudsko dostojanstvo", rekla je Zaharova.

Američki državni sekretar Еntoni Blinken najavio je juče nove sanikcije ruskim medijskim kućama, optužujući i medijsku kuću "Rusija sevodnja" za umiješanost u tajne aktivnosti, te da funkcioniše kao de fakto ogranak ruske obavještajne službe.

Zaharova je ranije obećala da američki udar na ruske medije neće ostati bez odgovora.

Vašington je prošle sedmice uveo sankcije za nekoliko ruskih državljana, uključujući glavnu urednicu RT-a Margaritu Simonjan i još tri visoka službenika ove medijske kuće, zbog navodnih napora u smislu uticaja na predstojeće izbore u SAD. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Ćirilica

    'Kroz uzbudljiv, dinamičan i nepredvidiv razgovor sa različitom paletom gostiju - od stručnjaka i renomiranih teoretičara, političara i funkcionera, umjetnika do estradnih ličnosti otkriva informacije koje ne objavljuju ni najskandalozniji tabloidi.

  • 16:00 Revolucije 1917 (R)

    Revolucije 1917 (R)

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Odmetnica (12+) (R)

    Odmetnica (12+) (R)

  • 17:50 Еmisija: Еnergo klub (R)

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:20 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.