Odbili žalbu Džona Еntonija Kastra

Vrhovni sud odbio da diskvalifikuje Trampa sa izbora 2024. godine

  • 02.10.2023. 17:11

Vrhovni sud SAD odbacio je danas slučaj u vezi sa pitanjem da li bivši predsjednik Donald Tramp treba da bude diskvalifikovan sa izbora 2024. godine na osnovu ustavne odredbe koja zabranjuje obavljanje javnih funkcija svima koji su "umiješani u pobunu".

Sudije su odbile žalbu Džona Еntonija Kastra, poreskog konsultanta iz Teksasa, koji je pokušao da osvoji republikansku predsjedničku nominaciju. Nižestepeni sud ranije je odlučio da Kastro nije imao pravni status da zatraži Trampovu diskvalifikaciju.

Kastro je ukazao na Trampove akcije u vezi sa napadom pristalica tadašnjeg predsjednika na Kapitol 6. januara 2021. godine.

Tužbom, koju je Kastro podnio federalnom sudu na Floridi, traženo je da Tramp bude proglašen nepodobnim da obavlja javnu funkciju i da se spriječi njegovo prijavljivanje za listu kandidata na glasačkom listiću u bilo kojoj američkoj državi.

Si-Еn-Еn prenosi da Kastro nije ozbiljan kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju. On nije ispunio uslove da učestvuje ni u jednoj debati republikanaca, a u sudskim dokumentima je naveo da su njegove aktivnosti u kampanji uglavnom fokusirane na pravljenje veb stranice i fotografija. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Kontekst

    Kontekst' donosi pregled i analizu najvažnijih događaja i procesa u regionu i svijetu, razgovore i tumačenja političara, stručnjaka za međunarodne odnose, politikologa, diplomata.

  • 21:00 Serija: Odmetnica (12+)

    Serija: Odmetnica (12+)

  • 21:45 Garavice, dokumentarni film (R) (12+)

    'Dokumentarni film 'Garavice' reditelja Dragana Radovića, u produkciji Fondacije 'Zaboravljeni korijeni'donosi priču o jednom od najvećih stratišta srpskog naroda tokom Drugog svjetskog rata.

  • 23:15 Dobro došli u Akapulko (16+)

    'Dobro došli u Akapulko' je američka akciona komedija iz 2019. godine u režiji Ivana Giljerma.

  • 01:00 Noćni program

    Noćni program