Brisel

Uskoro nova pravila za putovanje u ЕU

  • Izvor: Agencije
  • 21.08.2024. 09:51

Od posjetilaca iz šezdeset zemalja bez viza moraće se prijaviti za odobrenje prije putovanja u 29 evropskih zemalja i platiti taksu od sedam evra svake tri godine, javlja "Ex-Yu Aviation".

Еvropska unija planira da uvede sistem ulaska/izlaska (ЕЕS) za građane izvan ЕU od 10. novembra 2024.

Naime, kako po pokretanju, ЕЕS će zamijeniti pečate u pasošima digitalnim registrovanjem podataka građana izvan ЕU kad god uđu i napuštaju vanjske šengenske granice, kako bi osigurali da ne ostanu u šengenskom području duže od devedeset dana u bilo kojem periodu od 180 dana.

Težak sudar auta i motora, mladić prevezen u bolnicu

Težak sudar auta i motora, mladić prevezen u bolnicu

Putnici će pri prvom prelasku morati predati biometrijske podatke o otisku prsta i licu, dok će sljedeći prelasci ЕЕS-a zahtijevati samo skeniranje pasoša kako bi se identifikacioni dokument uporedio s upisanim biometrijskim podacima.

Nova pravila zahtijevaće od građana koji nisu državljani ЕU da se besplatno registruju putem interneta prije putovanja u ЕU. Postoji zabrinutost zbog mogućih kašnjenja putovanja zbog novog ЕЕS-a. Еvropska komisija predložila je postepeno i fleksibilno uvođenje ЕЕS-a kako bi se smanjila početna vremena čekanja.

ЕTIAS stiže iduće godine

Treba napomenuti da je ovaj razvoj odvojen od nadolazećeg pokretanja Еvropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ЕTIAS), koji bi nakon višegodišnjih odgoda trebao početi s radom tokom 2025. godine.

Kako će se glasati na mjestima gdje će biti postavljeni skeneri

Kako će se glasati na mjestima gdje će biti postavljeni skeneri

Od posjetilaca iz šezdeset zemalja bez viza moraće se prijaviti za odobrenje prije putovanja u 29 evropskih zemalja i platiti taksu od sedam eura svake tri godine, javlja "Ex-Yu Aviation".

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.