Ugroženi Karibi

Uragan Beril stiže, meteorolozi upozoravaju da je ''ekstremno opasan''

  • Izvor: Telegraf
  • 01.07.2024. 13:29

Ostrva, koja pripadaju Karibima, pripremaju se za dolazak moćnog i potencijalno smrtonosnog uragana Beril, prvog u ovoj sezoni.

Meteorolozi upozoravaju da je Beril "ekstremno opasan" i da bi mogao da se razvije u uragan četvrte kategorije sa brzinom vjetra od 250 kilometara na sat i da izazove talase do tri metra visine.

Kako je prenio Bi-bi-si, očekuje se da će Beril nastaviti da jača dok se između ostalog bude bude približavao Barbadosu, Dominikani, Grenadi i Martiniku.

"Vrlo se rijetko viđa da da se oluja ovako brzo razvije u uragan tako rako na početku sezone u ovom dijelu Atnalntskog okeana. Nekoliko ostrva u Donjim Antilima suočeno je sa rizikom od gubitka života, kao i imovine", rekao je Aleks Silva, vodeći meteorolog za uragane na "AccuWeather".

Novi žestok skandal Marija Balotelija: Mortus pijan padao po ulici

Novi žestok skandal Marija Balotelija: Mortus pijan padao po ulici

Žitelji država u regionu se pripremaju za dolazak nevrijemena, zakivaju se prozori, kupuju se kanisteri sa gorivom i pazare se namirnice, prije svega hrana i voda.

Premijer Barbadosa apelovao je na žitelje da pripaze na svoje prijatelje, porodicu i susjede kada dođe do udara uragana. Meteorolozi navode da je uragan nastao od tropske oluje Beril koja se formirala u petak uveče, kao i da ga već prate vjetrovi brzine od 210 kilometara na sat.


Tropska oluja Alberto koja je pogodila sjeveroistok Meksika 20. juna usmrtila je četiri osoba. Sezona uragana traje od 1. juna do 30. novembra. Predviđa se da će ovo biti jedna od najgorih i da se očekuje do 25 tropskih oluja, od kojih bi više od sedam moglo da se razvije u uragane iznad treće kategorije.

"Samo pet uragana iznad treće kategorije je do sada zabilježeno u atlantskom okeanu prije prve nedjelje jula. Beril je šesti i najraniji do sada", kaže Majkl Lovri, ekspert za uragane.

Otrovna ''riba zmaj'' ponovo hara grčkim primorjem

Otrovna ''riba zmaj'' ponovo hara grčkim primorjem

Tokom prošle godine u Atlantiku je zabeleženo 19 tropskih oluja.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.