Naveli su niz razloga

UNESKO poziva na globalnu zabranu pametnih telefona u školama

  • Izvor: Tanjug
  • 26.07.2023. 16:44

Pametni telefoni trebalo bi da budu zabranjeni u školama kako bi se riješili problemi u učionici, poboljšao proces učenja i kako bi se pomoglo u zaštiti djece od maltretiranja na internetu, saopštio je danas UNESKO.

U izvještaju agencije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu navodi se da postoje dokazi da je prekomjerna upotreba mobilnih telefona povezana sa lošijim učinkom školaraca, kao i da vrijeme koje se provodi ispred ekrana negativno utiče na emocionalnu stabilnost djece, prenosi Gardijan.

Dodaje se da digitalna tehnologija u cjelini, uključujući vještačku inteligenciju (AI), uvijek treba da bude podređena “viziji obrazovanja usmjerenog ka čovjeku”, te da nikada ne treba da zamijeni interakciju licem u lice.

Iz UNESKA upozoravaju da je možda precijenjen pozitivan uticaj “novih metoda učenja” i digitalne tehnologije na ishode i ekonomsku efikasnost.

– Ne predstavljaju sve promjene napredak. Samo zato što je nešto novo, ne mora da znači da bi odmah trebalo da bude i primijenjeno svuda – ističe se u izvještaju agencije Ujedinjenih nacija.

Napominje se da ne bi trebalo zanemariti “društvenu dimenziju” obrazovanja koje podrazumijeva nastavu licem u lice.

– Digitalna revolucija ima nemjerljiv potencijal, ali kao što su izrečena upozorenja o tome kako je treba regulisati u društvu, slična pažnja mora se posvetiti načinu na koji način se ona koristi u obrazovanju – rekla je generalna direktorka Uneska Odri Azule.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 09:00 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina