Borba protiv klimatskih promena

UN zatražile svjetsku akciju nakon što je zabilježena rekordna globalna temperatura

  • Izvor: Tanjug
  • 25.07.2024. 20:01

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres pozvao je danas sve zemlje da se angažuju na svjetskom nivou u nakon što je zabilježena rekordna globalna temperatura, što je prvi poziv svjetske organizacije na globalnu akciju zbog ekstremnih vrućina.

- Svijet mora da se suoči sa izazovom porasta temperatura - naveo je Guteres u saopštenju, prenio je Rojters.

Guteres je istakao da su potrebne mjere za zaštitu radnika od ekstremnih vrućina, zasnovane na ljudskim pravima.

UN su pozvale danas vlade da ne samo da eliminišu upotrebu fosilnih goriva, već i da pojačaju zaštitu najugroženijih dijelova stanovništva, uključujući starije, trudnice i djecu, kao i da pojačaju mjere zaštite za radnike.

U ovom gradu od vrućine preminula 21 osoba

U ovom gradu od vrućine preminula 21 osoba

Međunarodna organizacija rada (ILO) saopštila je da se trenutno više od 70 odsto radne snage u svijetu, odnosno 2,4 milijarde ljudi, nalazi u velikom riziku od ekstremnih vrućina.

- U Africi je gotovo 93 odsto radne snage izloženo ekstremnim temperaturama, a u arapskim zemljama 84 odsto - navodi ILO.

Novi rekord prosječne globalne temperature od 17,16 stepeni Celzijusovih zabilježen je 22. jula, prema podacima evropske službe za klimatske promjene - Kopernikus.

U svijetu su, zbog klimatskih promjena, toplotni talasi sve češći i oni su sve intenzivniji i dugotrajniji.

Zbog ekstremno visokih temperatura ove godine je preminulo oko 1.300 muslimanskih hodočasnika u Meki, a zabilježen je i veliki broj smrtnih slučajeva u regionu Sahela.

U svijetu se zbog ekstremnih vrućina bilježi oko 19.000 smrtnih slučajeva godišnje, kao i gotovo 23 miliona povreda na radnom mjestu širom svijeta.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Čarolije Republike Srpske (R)

    'Čarolije Republike Srpske (R)