Njemački magazin "Špigl"

Ugledni novinar izmišljao intervjue i priče

  • 19.12.2018. 18:43

Nagrađivani novinar njemačkog magazina "Špigl" Klas Relotijus napustio je ovaj nedjeljnik nakon što je dokazano da je godinama izmišljao priče o kojima je pisao, uključujući intervjue koji se nikada nisu dogodili.

Nedjeljnik je objavio obiman izvještaj na svom veb sajtu nakon što je sproveo internu istragu o Relotijusovom radu. Ovaj reporter bio je poznat po živopisnim istraživačkim pričama. 

Magazin je saopštio da je novinar dao otkaz u ponedjeljak, 17. decembra, nakon što je priznao da u pojedinim njegovim člancima ima izmišljenih materijala, poput intervjua koji nikada nisu obavljeni, prenio je AP. 

"Špigl" navodi da je Relotijus /33/ napisao blizu 60 članaka za štampano ili onlajn izdanje od 2011. godine. U početku je radio kao nezavisni novinar, a od prošle godine bio je zaposlen u magazinu. 

On je prethodno radio za druge njemačke i švajcarske publikacije i dobio je brojne nagrade, uključujući priznanje Si-En-Ena za najboljeg novinara u 2014. godini. 

"Špigl" je objavio da je Relotijus priznao da je izmislio dijelove najmanje 14 priča, uključujući tekst o ženi iz SAD koja je, kako je napisao, dobrovoljno posmatrala pogubljenja osuđenika na smrt, prenio je AP. 

Magazin je objavio da istraga još traje i da je ovo "najniža tačka u sedamdesetogodišnjoj istoriji `Špigla`".