Osuđen je

Ubio čovjeka jer je mislio da je lopov

  • Izvor: ATV
  • 25.01.2023. 05:00

Vlasnik auto-radionice u Teksasu osuđen je na 35 godina zatvora nakon što je ubio nevinog čovjeka kojeg je lažno optužio da je lopov - a zatim je kasnije pobjegao iz zemlje u svoj rodni Salvador kako bi izbjegao pravdu.

"Čovjek koji namjerno ubije nedužnog stranca, a zatim učini sve što može da prikrije svoj zločin i pobjegne od odgovornosti, zaslužuje da provede decenije u zatvoru zbog bola koji je nanio", rekao je okružni tužilac okruga Harris Kim Og u izjavi .

Oskar Aristides Garsija (35) osuđen je prošle srijede nakon što se izjasnio krivim za ubistvo za ubistvo 37-godišnjeg Nikolasa Bautiste u oktobru 2018.

Tužioci su tražili da Garsija bude osuđen na 50 godina zatvora.

Prema istražiocima, Garsija je bio u svojoj radionici za popravku mjenjača u  Pasadeni u Teksasu 28. oktobra 2018. godine, kada je vidio Bautistu kako prolazi sa svojom djevojkom. Par je bio na putu u restoran na nedjeljni ručak.

"Garsija je pogrešno vjerovao da je Bautista čovjek koji je ukrao vrata prtljažnika kamioneta iz radnje", navela je kancelarija tužioca.

Bautista nikada nije bio umiješan ni u kakvu krađu. Ali Garsija je uzeo automobil na kojem je radio u radnji i pištolj, te krenuo za 37-godišnjim muškarcem i njegovom djevojkom kako bi se suočio s njim u vezi s krađama.

Nakon što su završili s obrokom, par je uzeo taksi i otišao kući, a Garsija ih je nastavio proganjati sve do njihove adrese u ulici Vafer u Pasadeni.

Tamo je Garsija izašao iz automobila i počeo da se raspravlja sa Bautistom na španskom - jeziku koji drugi čovek nije govorio.

Bautistina djevojka je znala španski i rekla je Garsiji da je pogriješio.

Kada se Bautista okrenuo i otišao da pozove policiju, rekli su tužioci, Garsija mu je pucao u leđa. Nedugo kasnije u bolnici je proglašen mrtvim.

Garsija je takođe uperio pušku u Bautistinu devojku i povukao obarač, ali oružje nije opalilo.

Garsija je podigao čahuru prije nego što je pobjegao u radnju drugog mehaničara i zahtijevao da auto koji je korišten tokom zločina odloži u garažu te osobe.

Naoružani napadač se potom vratio u svoju radnju i uništio uređaj za snimanje svoje sigurnosne kamere kako ne bi bilo zapisa da je Bautista hodao tim dijelom grada.

Ubica je takođe provalio u obližnju radnju i uništio sigurnosnu kameru, koja ga je snimila kako slijedi Bautistu.

Tada je zatvorio svoju ranju i pobjegao u Salvador, ostavljajući trudnu ženu i troje djece. Porodica se kasnije pridružila bjeguncu u inostranstvu.

Nakon više od dvije godine skrivanja, vratio se u SAD i uhapsila ga je američka policija.

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.