U Milanu zaplijenjena pošiljka ruske vakcine

  • 18.02.2021. 17:22

Carinska služba u Milanu zaplijenila je pošiljku ruske vakcine protiv kovida 19 "sputnjik ve" na putu ka San Marinu, javio je list "Serenisima".

U izvještaju se navodi da je carinska služba zaplijenila pošiljku zbog nedostatka ovlaštenja za upotrebu ruske vakcine u EU.

List podsjeća da Evropska agencija za lijekove još nije odobrila upotrebu "sputnjika ve" u EU, te da zbog toga ova vakcina ne može biti uvezena u Uniju.

Obaviješteni izvori u San Marinu izjavili su ranije ovog mjeseca za "Sputnjik" da lokalne vlasti planiraju da koriste rusku vakcinu u borbi protiv širenja kovida 19, uz napomenu da država ne može da računa na centralizovanu isporuku vakcine kroz EU jer nije članica bloka.

Organi nadležni za zdravstvo u San Marinu i italijansko Ministarstvo zdravlja postigli su u januaru sporazum prema kojem bi italijanske vlasti, u okviru bilateralne saradnje, isporučile toj republici vakcine za 25.000 ljudi. Ukupno nešto više od 33.000 ljudi živi u San Marinu.

Međutim, isporuka nije sprovedena, što je zaustavilo kampanju vakcinisanja u San Marinu. Situacija je natjerala lokalne vlasti da istraže mogućnost upotrebe ruske vakcine "sputnjik ve" i ostvarivanja kontakata, uključujući i komunikaciju sa Ruskim fondom za direktna ulaganja.

List "Serenisima" objavio je u utorak, 16. februara, da postoji mogućnost ranije isporuke ruske vakcine u San Marino, u okviru procedure koju je nazvao "operacijom visoke diplomatije".

Tagovi:
  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program