Vanredno stanje 60 dana

U Еkvadoru vanredno stanje nakon bjekstva vođe bande iz zatvora

  • Izvor: Tanjug
  • 09.01.2024. 09:37

Predsednik Еkvadora Danijel Noboa proglasio je vanredno stanje na 60 dana, nakon što je vođa jedne od najvećih kriminalnih bandi u zemlji Adolfo Masijas pobjegao iz zatvora gdje je služio kaznu.

- Upravo sam potpisao dekret o vanrednom stanju kako bi Oružane snage imale svu političku i pravnu podršku za svoje akcije. Prošlo je vrijeme kada su osuđenici za trgovinu drogom, ubice i organizovani kriminal diktirali vladi šta da radi - rekao je Noboa.

U toku vanrednog stanja vojska će biti raspoređena na ulice i u zatvore, a uvodi se i noćni policijski čas, prenosi Rojters.

U nedjelju je Adolfo Masijas, vođa kriminalne bande Los Čoneros, nestao iz zatvora u kojem je služio kaznu od 34 godine.


Vanredno stanje proglašeno je u ponedjeljak i sve što ga prati je među prvim velikim bezbjednosnim izazvima za Nobou, koji je preuzeo dužnost u novembru obećavši da će suzbiti rastuće nasilje u toj južnoameričkoj zemlji, ocjenjuje Rojters.

Zatvorska agencija Еkvadora saopštila je da je u ponedjeljak bilo "incidenata" u šest prepunih zatvora u zemlji. U zatvorima u Еkvadoru česti su sukobi između rivalskih bandi, a u njima je od 2021. godine poginulo više od 400 zatvorenika.

Pratite nas i putem Vibera

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:30 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 11:15 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.