Nevrijeme

U Austriji proglašeno stanje prirodne katastrofe, muškarac nestao u lavini

  • Izvor: Indeks
  • 15.09.2024. 10:09

U Austriji je muškarac nestao u lavini, dok se širom Еvrope hitne službe bore s neviđenim poplavama.

U Austriji su na jugu zemlje zabilježeni vjetrovi do 146 kilometara na sat, a na sjeveru padavine do 170 litara vode po kvadratnom metru. U Beču su vatrogasci intervenisali oko 150 puta u posljednja 24 sata, kako bi očistili odvode začepljene smećem ili ispumpali vodu koja je prodrla u podrume, javljaju lokalni mediji. Šumoviti dio parka Šenbrun, najposjećenijeg mjesta u Austriji, zatvoren je iz bezbjednosnih razloga, rekle su hitne službe agenciji APA.

Prirodna katastrofa u Austriji

Prema kancelaru Karlu Nehameru, “vrhunac još nije dosegnut”, a dio sjeveroistoka zemlje klasifikovan je kao zona prirodne katastrofe.

U planinama na zapadu zemlje snijeg otežava saobraćaj na nekoliko puteva, a hitne službe traže muškarca nestalog u lavini.

Tirol je mjestimično prekriven slojem snijega i do jednog metra, što je vanredna situacija sredinom septembra.

Četiri osobe poginule u Rumuniji

Rumunska služba za spasavanje objavila je ranije da je pronašla tijela četiri osobe u regiji Galati na jugoistoku zemlje gdje je pogođeno 5.000 domova.

– Zbog obilnih padavina došlo je do poplava – a u cijeloj zemlji spaseno je ukupno 19 mjesta i stotine ljudi, saopštila je služba za spasavanje.

Vojska je poslala deset čamaca za spasavanje kako bi došli do stanovnika zarobljenih u selu Pečei koje je posebno pogođeno.

Postavljaju se kampovi za smještaj ljudi koji su zbog nabujale vode pobjegli iz domova.

“Katastrofa nevjerovatnih razmjera”

U selu Konači poplavljeno je sedam stotina kuća, a gradonačelnik Еmil Dragomir rekao je u intervjuu za lokalnu televiziju da se radi o “katastrofi nevjerovatnih razmjera”.

- Imali smo već poplave prije 11 godina, ali nije bilo tako strašno – dodao je dok glavna ulica podsjeća na bujicu.

Dragu Stefan (52), radnik obližnjeg preduzeća, rekao je za AFP da je “pokušao nešto da spasi”, ali da je to bio “uzaludan trud jer je voda stigla prebrzo”.

Predsjednik Klaus Johanis izrazio je saučešće ožalošćenim porodicama.

– Ponovno smo suočeni s učincima klimatskih promjena koji su sve prisutniji na evropskom kontinentu – rekao je on.

Češka se sprema za najgore

U Češkoj je od juče na raspolaganju 100.000 vatrogasaca, a gotovo 50.000 domova ostalo je bez struje, saopštila je elektroprivredna kompanija CЕZ.

Bolnica u Brnu na jugoistoku zemlje evakuisana je u subotu ujutru. Moravska je proglasila vanredno stanje.

-Tlo je sada zasićeno, što znači da će sva kišnica ostati na površini – rekao je ministar zaštite životne sredine Petr Hladik.

Vanredno stanje proglašeno je i u Bratislavi, glavnom gradu Slovačke.

S poljske strane, na jugozapadu se situacija čini najnesigurnijom, a vlada kaže da će i sljedećih nekoliko sati biti teški.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: