Komisija za spoljne poslove

Turski parlament nastavlja razgovore o odobrenju članstva Švedske u NATO

  • Izvor: Agencije
  • 16.11.2023. 18:21

Komisija za spoljne poslove turskog parlamenta odlučila je danas da nastavi razgovore o nacrtu zakona kojim bi se odobrila kandidatura Švedske za članstvo u NATO nakon višesatne debate.

Predsjednik Komisije Fuat Oktaj rekao je da bi komisija mogla da predloži da se prijedlog zakona vrati na dnevni red sljedeće sedmice, ali nije jasno iznio vremenski rok, prenio je Rojters.

Dalji razgovori o prijedlogu zakona biće vođeni jer aktuelna diskusija još nije okonačna, navela je agencija. Ova odluka je dodatno odložila proces koji je u toku već godinu i po dana.

Švedska je u maju prošle godine podnijela zahtev za članstvo u NATO, a njen zahtjev još nisu ratifikovali parlamenti Turske i Mađarske.

Poslije višemjesečnog pritiska, Еrdogan je rekao nakon samita NATO u Viljnusu u julu da će prosljediti ratifikaciju kandidature Švedske za NATO parlamentu u oktobru kada se ponovo sastaje poslije letnje pauze.

Turska je od Švedske tražila da Ankari izruči osumnjičene za terorizam, a odnosi dvije zemlje su pogoršani i zbog čestih spaljivanja Kurana u Stokholmu.

Pratite nas i putem Vibera