Marko Đurić

Tražimo da uhapšeni Srbi budu odmah pušteni

  • 10.07.2018. 14:07

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocijenio je da je hapšenje petorice Srba u okolini Gnjilana akt brutalnog nasilja i poručio da će se Priština, ukoliko te ljude odmah ne pusti na slobodu, suočiti sa posljedicama i da može da se "pozdravi sa dijalogom".

On nije htio da ulazi u analizu da li Priština za ovaj akt ima podršku "sa strane", rekavši da je prvi korak koji ona mora da učini da oslobodi uhapšene. 

"Ako to ne urade, suočiće se sa posledicama. Ovo nije pretnja. Moraju da ih puste bez odgađanja. Mogu da se pozdrave sa dijalogom i suočiće se i sa drugim merama sa naše strane. To je poruka i predsednika Srbije Aleksandra Vučića koju smo preneli i predstavnicima EU", rekao je Đurić na vanrednoj konferenciji za novinare. 

On ističe da brutalno hapšenje smatra kao akt uzimanja talaca i da je jedini "grijeh" uhapšenih Radovana Stojkovića, Jovana Denića, Nenada Stojanovića i braće Aleksandra i Predraga Đorđevića to što nisu podržali formiranje "vojske Kosova" ili su se javno protivili formiranju te nakaradne formacije. 

Govoreći o ubistvu lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, Đurić je naveo da ima određena saznanja u vezi sa ubistvom i da je uvjeren da neće proći mnogo vremena i će počinioci biti otkriveni. 

Policija Kosova potvrdila je ranije danas da je u okolini Gnjilana uhapšeno pet lica osumnjičenih da su, kako tvrde, učestvovali "u aktivnostima protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Kosova".