Godinu dana pred izbore

Tramp ispred Bajdena u pet važnih država

  • Izvor: Indeks
  • 05.11.2023. 19:30

Tačno godinu dana prije američkih predsjedničkih izbora, u anketi objavljenoj danas u Njujork Tajmsu, potencijalni republikanski kandidat Donald Tramp vodi ispred predsjednika na odlasku Džo Bajdena u pet od šest važnih saveznih država pošto demokrat gubi podršku među mladima i manjinama.

Po toj anketi Tajmsa, republikanski milijarder vodi ispred demokratskog protivnika u Nevadi (52 odsto/41 odsto), Džordžiji (49/43), Arizoni (49/44), Mičigenu (48/43) i Pensilvaniji (48/44), a Džo Bajden pobjeđuje u Viskonsinu (47/45). U svim tim državama Džo Bajden je pobijedio 2020.

Tramp spreman da privremeno preuzme funkciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma

Tramp spreman da privremeno preuzme funkciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma

Anketa je provedena telefonom od 22. oktobra do 3. novembra među 3.662 birača upisanih u šest država. Njene rezultate treba primiti s oprezom jer je do izbora još godinu dana i margina pogreške je između 4.4 i 4.8 postotnih bodova, zavisno o državi.

Trendovi ne idu na ruku Bajdenu

Ali trend ne ide na ruku Džo Bajdenu jer 67 odsto ispitanika misli da zemlja ide u lošem smjeru, 59 odsto  ne odobrava način na koji obavlja predsjedničku dužnost (među njima 46 odsto nimalo ne odobrava), a 71 odsto misli da je u 80. godini "prestar da bude uspješan predsjednik".

Bajden: Postignut napredak u obezbjeđivanju tzv. humanitarne pauze u Gazi

Bajden: Postignut napredak u obezbjeđivanju tzv. humanitarne pauze u Gazi

Džo Bajden najviše gubi podršku među mladima i tek 41 odsto mladih od 18 do 29 godina kaže da će sigurno ili vjerojatno glasati za njega, a za Trampa će glasati 40 odsto mladih iz iste grupe.

Bajdenov štab odbacuje važnost anketa

Bajdenov štab je odmah požurio umanjiti važnost ovih rezultata. "Previđanja godinu dana unaprijed lako se mogu preokrenuti godinu dana poslije", rekao je portparol kampanje Bajden-Haris u 2024. Kevin Munoz.

Vrhovni sud odbio da diskvalifikuje Trampa sa izbora 2024. godine

Vrhovni sud odbio da diskvalifikuje Trampa sa izbora 2024. godine

Pozvao se na anketu koja je predsjedniku Baraku Obami predviđala velik poraz godinu dana prije reizbora 2012. i na međuizbore 2020. za koje se očekivalo da će biti katastrofalni za Bajdena, ali su demokrate tada umanjili štetu.

"Pobijedićemo 2024. zahvaljujući upornom radu i ne brinući se zbog jedne ankete", dodao je.

Pratite nas i putem Vibera