Spremno oko 15.000 policajaca

Traktorima na Pariz: Poljoprivrednici blokirali auto-puteve!

  • 29.01.2024. 15:18

Francuski poljoprivrednici započeli su danas blokadu nekoliko auto-puteva koji povezuju Pariz sa ostatkom zemlje.

Poljoprivrednici koji zahtijevaju mjere državne pomoći održavaju proteste u 40 naselja širom zemlje, javila je televizija BFM TV, pozivajući se na neimenovani izvor u Nacionalnoj policiji.

Vlada je ranije najavila da će 15.000 pripadnika policije biti mobilisano da spriječi ulazak traktora u „Pariz i veće gradove“, prenosi BFM TV.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald Darmane razgovarao je juče sa najbližim saradnicima o odgovoru policije na prijetnje nezadovoljnih poljoprivrednika.

Darmanen je dao instrukcije pojedinim službama da rasporede značajan odbrambeni sistem kako bi spriječili bilo kakvu blokadu aerodroma i svaki ulazak poljoprivrednika u glavni grad.

Iz policije poručuju da će djelovati umjereno i da će intervenisati samo u slučaju krajnje nužde, ukoliko bude ugrožen integritet ljudi, ili javne ili privatne zgrade budu izložene ozbiljnoj šteti.

Poljoprivrednici u Francuskoj protestuju zbog niskih otkupnih cijena poljoprivrednih proizvoda i traže smanjenje poreza, kao i poljoprivrednici širom Еvrope.

Farmeri su blokirali puteve u dijelovima Francuske prošle sedmice zbog vladinog poreza na gorivo za traktore, uvoza jeftinih poljoprivrednih proizvoda i niskih otkupnih cijena.

Poljoprivrednici protestuju i zbog sporazuma o slobodnoj trgovini između ЕU i izvoznika hrane, posebno i zbog sporazuma sa južnoameričkim blokom Merkosur, koji je još u fazi izrade, a za koji tvrde da će takođe doprineti nelojalnoj konkurenciji na tržištu.

Vlada je u petak odustala od planova za postepeno smanjenje državnih subvencija za dizel za poljoprivrednike, a najavila je i mjere za smanjenje finansijskih i administrativnih taksi sa kojima se farmeri suočavaju.

Najveći francuski sindikat poljoprivrednika FNSЕA saopštio je, međutim, da će nastaviti proteste.

Pratite nas i putem Vibera