Brisel

To je ta demokratija: Ambasadori ЕU usaglasili zabranu ruskih medija

  • Izvor: SRNA
  • 15.05.2024. 18:55

Ambasadori ЕU usaglasili su zabranu pristupa unutar ЕU ruskim medijima "Ruska gazeta", "Izvestija", "RIA Novosti" i češkom portalu "Glas Еvrope", koje Еvropska unija optužuje za širenje proruskih informacija, saopštio je novinarima diplomatski izvor u Briselu.

"Ambasadori ЕU postigli su politički dogovor o zabrani pristupa za četiri ruska medija – dvjema novinama i jednoj novinskoj agenciji, kao i portalu `Glas Еvrope`", rekao je diplomata.

Sada ovu mjeru moraju da odobre ministri spoljnih poslova ЕU. Savjet ministara biće održan sljedeće nedjelje, javlja "Sputnjik".

Među tačkama o kojima su se dogovarali stalni predstavnici zemalja ЕU bile su nove antiruske sankcije i sankcije za sajber-napade na ЕU i njene pojedine zemlje članice.


Najnoviji snimak: Napadač puca, Fico pada preko klupe - nastala opšta pometnja

Najnoviji snimak: Napadač puca, Fico pada preko klupe - nastala opšta pometnja

"Sputnjik" podsjeća da je situacija sa ruskim medijima na Zapadu posljednjih godina sve teža. Еvropski parlament je u novembru 2016. godine usvojio rezoluciju u kojoj se govori o potrebi suprotstavljanja ruskim medijima, pri čemu su u dokumentu kao glavne prijetnje navedeni "Sputnjik" i RT.

Niz zapadnih političara, uključujući američke senatore i kongresmene, kao i predsjednik Francuske, optužili su "Sputnjik" i RT za miješanje u izbore u SAD i Francuskoj, a ruski zvaničnici su takve izjave nazvali neosnovanim.

U posljednje vrijeme ЕU je uvela sankcije glavnim ruskim medijima, zabranivši njihovo emitovanje unutar Unije. Ova odluka je donijeta bez obraćanja sudu ili nacionalnim regulatorima u zemljama ЕU koji su odgovorni za medijska tržišta svojih zemalja.


Nezvanično: Ovo je atentator na Roberta Fica?

Nezvanično: Ovo je atentator na Roberta Fica?


Pratite nas i putem Vibera