Krvavi napad u Somaliji

Teroristi usmrtili 22 lica

  • 09.11.2018. 18:21

Broj žrtava samoubilačkog napada u Mogadišu, za koji je odgovornost preuzeo "Al šebab", porastao je na 22, saopšteno je iz policije.

Kapetan policije Mohamed Ahmed izjavio je za Rojters da su četvorica militanata ubijena kada su pokušala da uđu u hotel "Sahafi", koji se nalazi preko puta sjedišta Odjeljenja za krivične istrage. 

On je rekao da kada se zbroje i šestorica poginulih napadača, ukupan broj smrtno stradalih u napadu je 28 ljudi. 

"Četvoricu militanata, koji su pokušali da uđu u zgradu, ubili su čuvari hotela i pripadnici Odjeljenja. Dvojica militanata su se raznijela u automobilima-bombama, a eksploziv u trećem automobilu aktiviran je daljinskim upravljačem", istakao je Ahmed. 

Svjedok Mohamed Abdikani izjavio je da je u napadu poginuo Abdifatah Abdirašid, koji je naslijedio hotel nakon što je njegov otac ubijen u napadu militanata 2015. godine. 

Odgovornost za napad, u međuvremenu, preuzela je grupa "Al šebab" koja djeluje u Somaliji i bliska je "Al kaidi". 

Portparol terorističke grupe za vojne operacije Abdiasisi Abu Musab saopštio je da je hotel bio meta napada jer služi kao baza Vlade, koju grupa želi da smijeni. 

Policijski službenik Ali Nur rekao je ranije da je poginulo 17 civila koji su se u trenutku napada nalazili u vozilima javnog prevoza i da bi broj žrtava mogao porasti. 

Njegov kolega Mohamed Husein izjavio je da je meta napada bio hotel, koji se nalazi naspram sjedišta Odjeljenja.