Avganistan

Talibani u predgrađu Kabula: Pada i posljednji veći grad koji su držale vladine snage

  • Izvor: Telegraf
  • 15.08.2021. 10:53

Glavni grad Avganistana, Kabul, posljednji je veliki grad koji drže vladine snage, nakon što su svi glavni gradovi provincije pali pod ofanzivu talibana.

Talibani, islamistička militantna grupa koja je zauzela velike dijelove Avganistana, počeli su u nedjelju da ulaze u predgrađa Kabula, rekli su lokalni zvaničnici, javlja Dojče vele. Međutim, kako javlja AFP, talibanskim snagama je naređeno da ostanu na "kapijama" grada, da u njega ne ulaze, prenosi ovaj medij izjavu portparola pobunjenika.

Glavni grad Avganistana posljednji je veliki grad koji drže vladine snage.

Talibani su započeli ofanzivu prije gotovo dvije sedmice, zauzevši niz ključnih gradova i graničnih prelaza.

Talibanski munjevit napredak do vrata avganistanske prestonice uslijedio je kada su helikopteri sletjeli u američku ambasadu rano u nedjelju i kada su viđena oklopna diplomatska vozila koja napuštaju područje oko kompleksa, prenio je Asošijejtid pres. Diplomate su pokušale da unište povjerljiva dokumenta, šaljući dim s krova ambasade, rekao je AP pozivajući se na anonimne američke vojne zvaničnike, prenosi Vašington post.

Samo nekoliko sati prije, talibani su zauzeli grad Džalalabad, dodajući glavni grad istočne provincije velikim dijelovima zemlje koje militanti sada kontrolišu. Do pada je došlo samo nekoliko sati nakon što su talibani zauzeli Mazar-i-Šarif, sjeverni grad koji se dugo smatrao uporištem protiv talibana.

Tagovi: