Avganistan

Talibani osudili napade u Kabulu

  • Izvor: Agencije
  • 26.08.2021. 20:23

Talibani "oštro osuđuju" smrtonosne napade koji su se dogodili u četvrtak blizu aerodroma u Kabulu, rekao je njihov portparol, istaknuvši da su se napadi dogodili u području pod odgovornošću američke vojske.

"Islamski Emirat oštro osuđuje bombaške napade na civile na aerodromu", napisao je na Tviteru Zabihulah Mudžahid i dodao: "Eksplozije su se dogodile u području u kojemu su za bezbjednost odgovorne američke snage.”

“Čim shvatimo kakvo je stanje na aerodromu i čim ga napuste strane vojne snage, više neće biti takvih napada. Oni se događaju upravo zbog prisutnosti stranih vojnih snaga", rekao je turskoj televiziji Haberturk visoki talibanski funkcioner Abdul Kahar Balki.

Po podacima kojima raspolaže Pentagon, blizu aerodroma su se dogodile dvije eksplozije. U njima je, kako je jedan talibanski funkcioner rekao za Rojters, poginulo 13 ljudi.

Pentagon kaže da je među žrtvama bilo i Amerikanaca. Portparol američkog ministarstva odbrane Džon Kirbi objavio je da su među žrtvama i američki vojnici, ali nije dao tačan broj, dok pojedini izvor tvrde das u poginula četiri američka vojnika.  Nekoliko američkih vojnika je i ranjeno.

Američki funkcioneri su rekli kako čvrsto vjeruju da iza napada stoji Islamska država, odnosno njen ogranak u Avganistanu.