Avganistan

Talibani na samo 20 minuta od Kabula: Vojska SAD-a evakuiše ambasadu, spaljuju papire

  • Izvor: Hina
  • 14.08.2021. 15:34

Nastavljajući brzo napredovanje, pobunjenici su zauzeli Pul-e-Alam, oko 70 km od Kabula i glavni grad pokrajine Logar, rekao je član lokalnog pokrajinskog savjeta. Talibani nisu naišli na veliki otpor, rekao je anonimno za Reuters.

Zauzeće grada, ključnog za potencijalni napad na Kabul, dolazi dan nakon što su pobunjenici zauzeli drugi i treći najveći grad u zemlji. Pentagon je saopštio da će dvije grupe marinaca i jedna pješadijska četa stići u Kabul do nedjelje naveče. Ukupno će u Kabulu biti raspoređeno 3 hiljade američkih vojnika.

- Stigli su i nastaviće pristizati do sutra - rekao je anonimno američki zvaničnik za Reuters.

Borbena grupa pješadijske brigade biće premještena u Kuvajt iz Fort Bragga u Sjevernoj Karolini te će djelovati kao brza podrška snagama u Kabulu, ako bude potrebno, objavio je Pentagon. Velika Britanija i nekoliko drugih zapadnih zemalja takođe šalju svoje jedinice, uslijed raspadanja otpora avganistanskih snaga i posljedičnih strahova da bi napad na Kabul mogao početi za samo nekoliko dana.

Zvaničnik avganistanske vlade potvrdio je u petak da su talibani osvojili i drugi najveći grad Kandahar, ekonomske središte juga Avganistana. Radikalna islamistička grupa takođe je zauzela i Herat na zapadu zemlje. Gubitak Kandahara težak je udarac za vladu. Riječ je o glavnom uporištu talibana, izvorno paštunskih boraca, čija je organizacija formirana 1994. u haosu građanskog rata.

Kandahar se nalazi blizu Spin Boldaka, jednog od dvaju glavnih graničnih prelaza prema Pakistanu, a i jedan je od glavnih izvora poreznih prihoda.

Zvaničnik američkog ministarstva obrane rekao je prije pada Pul-e-Alama da postoji zabrinutost da bi talibani, koji su svrgnuti s vlasti u zemlji 2001. nakon terorističkog napada 11. septembra, mogli započeti operaciju s ciljem zauzimanja Kabula u roku od nekoliko dana.

- Kabul nije trenutno neposredno ugrožen, ali jasno je da ako samo pogledate što su talibani radili, možete vidjeti da pokušavaju izolovati Kabul - rekao je portparol Pentagona John Kirby.

Neke su ambasade počela spaljivati osjetljive materijale uoči evakuacije, navode diplomate. Američka ambasada u Kabulu saopštila je radnicima da imaju na raspolaganju uređaje za uništavanje papira i elektronskih uređaja kako bi se "smanjila količina osjetljivog materijala u objektu", navodi se u dokumentu koji je vidio Reuters.