Stručnjak za međunarodnu politiku

''Svijet se približava totalnom sukobu između supersila'': Alarmantno upozorenje iz Vašingtona

  • Izvor: Agencije
  • 30.09.2024. 19:49

Svijet se približava totalnom sukobu između supersila, ocijenio je stručnjak za međunarodnu politiku Dejvid Ignatijus u autorskom tekstu za Vašington post.

On je podsjetio da je američki predsjednik Džozef Bajden prošle nedjelje "umjesto da rizikuje odmazdu Rusije" izbjegao zahtjev ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da upotrebi američke rakete za gađanje ciljeva duboko na teritoriji Rusije.

Putin: Rusija ostaje među liderima svjetskog energetskog tržišta uprkos poteškoćama

Putin: Rusija ostaje među liderima svjetskog energetskog tržišta uprkos poteškoćama

"Ukrajinske pristalice rugaju se Bajdenovom oprezu, tvrdeći da je to znak slabosti. Ali ova kritika je preoštra. Ne bi trebalo da želimo usijanu glavu u Bijeloj kući.

Izbjegavajući rizik od eskalacije, Bajden je poslušao savjete svojih obavještajnih savjetnika i ispunio obaveze bilo kog predsjednika da smanji opasnost od nuklearnog rata", navodi se u tekstu.

Zapad se

Zapad se "naoružao" protiv Dodika: Kako slomiti predsjednika Srpske zbog sve jačih veza s Rusijom

Po njegovom mišljenju, Bajden bi trebalo da preduzme druge agresivne korake da podrži Ukrajinu, čak i ako odbije da izvrši udare dugog dometa pomoću raketa ATACMS.

"Posjeta Kijevu ovog mjeseca izazvala je zabrinutost da umorna Ukrajina počinje da se povija pod pritiskom ovog užasnog rata. Politička baza Zelenskog se raspada, a produženi rat do iscrpljivanja će rasparčati Ukrajinu.

Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici moraju da pomognu Kijevu da uskoro postigne pravedan mir, čak i ako to nije potpuna pobjeda, koju Zelenski traži", napominje ekspert.

Bocan-Harčenko: Rusija će štititi prava Srpske na osnovu Dejtona

Bocan-Harčenko: Rusija će štititi prava Srpske na osnovu Dejtona

On je takođe naveo da Rusija sve više signalizira da su raketni udari dugog dometa "crvena linija".

Putin je najavio promjenu nuklearne doktrine kako bi se napadi nenuklearne države koju podržava nuklearna država smatrali "zajedničkim napadom na Rusku Federaciju".

Pratite nas i putem Vibera