Bliski istok

Sudar britanskih ratnih brodova u Bahreinu

  • 20.01.2024. 15:21

Dva ratna broda britanske Kraljevske mornarice sudarila su se juče u luci kod Bahreina, gdje su na dužnosti lova na mine na Bliskom istoku.

Stariji brod Kraljevske mornarice HMS Kidingfold snimljen je kako se zabio u HMS Bangor.

"Svjesni smo incidenta u vezi sa dva lovca na mine u Bahreinu. U ovom incidentu nema žrtava i bilo bi neprikladno dalje komentarisati dok je istraga u toku", rekao je portparol Kraljevske mornarice za "Miror".

Kontraadmiral Еdvard Algren rekao je da niko nije povrijeđen, kao i da je "puna i temeljna istraga već u toku i da će sve promjene u proceduri koje bi mogle da spreče dalje incidente biti brzo sprovedene".

"U međuvremenu, Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti da igra ključnu ulogu u obezbjeđivanju bezbjednosti trgovačkog brodarstva u regionu", dodao je Algren.

Dva broda su, kako podsjeća Agencija Anadolija, u Zalivu u okviru operacije Kipion - dugoročne vazdušne i pomorske misije Ujedinjenog Kraljevstva u Zalivu i Indijskom okeanu.

Velika Britanija ide stopama SAD, koje su pojačale svoje pomorsko prisustvo u ovom regionu od 7. oktobra kada je Izrael započeo razorni rat u pojasu Gaze.

Pratite nas i putem Vibera