Evropska komisija

Štelovanje kilometar-satova na vozilima biće krivično djelo

  • 05.06.2018. 17:35

Kupci polovnih automobila u Srbiji će među prvima pozdraviti najavljenu odluku EU da štelovanje kilometar-satova postane krivično djelo.

Tako će i one "čuvene babe" koje su "automobil vozile samo do pijace" morati da tačno prikazuju stanje pređenih kilometara, pišu Večernje novosti.

Naime, Evropska komisija izglasala je prošle nedjelje Izvještaj o manipulacijama s brojačima kilometara kod prodaje polovnih automobila u kojem se predlažu zakonska i druga rješenja za sprečavanje ove široko rasprostranjene prakse.

Ide se "oštro" na to da jedan od prijedloga bude i da se ovaj vid prevare odredi kao krivično djelo u Evropskoj uniji.

Istraživanja pokazuju da je u EU između pet i 12 odsto polovnih automobila podvrgnuto smanjivanju kilometraže, dok je taj procenat van granica EU čak do 50 odsto. Procjenjuje se da manipulacija sa kilometražom kod polovnih automobila košta EU od 5,6 do 9,6 milijardi evra godišnje, što u lancu plaćaju svi, od kupca, preko trgovca do osiguranja i samog proizvođača.

Kupci ne samo što plaćaju više nego što vrijedi polovni automobil, već im brzo rastu i troškovi popravke i održavanja, a takva vozila su i manje pouzdana na putevima, te više zagađuju okolinu.

Belgija i Holandija imaju precizne baze podataka u kojima se čuvaju podaci kilometraže s periodičnih tehničkih pregleda, održavanja i drugih pregleda kod mehaničara, pa su ove dvije zemlje skoro u potpunosti iskorijenile ovaj vid prevare.

Parlament od država članica Evropske unije traži i da se prevare u vezi sa brojačima kilometara tretiraju kao kazneno djelo, kako za osobu koja traži izmjenu stanja brojača, tako i za osobu koja izvrši krivotvorenje stanja na kilometar satu.