Šta to pišu generali - Prijeti li Francuskoj građanski rat?

  • 28.04.2021. 19:17

Francuska vlada osudila je otvoreno pismo koje su potpisali aktivni vojnici u nacionalnoj vojsci, a u kojem se navodi da se sprema građanski rat uzrokovan religijskim ekstremizmom, piše BBC.

Oko hiljadu pripadnika i pripadnica francuske vojske, među kojima i 20 penzionisanih generala, stoji iza ovog dokumenta.

"Fanatični vjernici odgovorni su za razdor u društvu i islamisti preuzimaju kontrolu nad cijelim dijelovima Francuske", navodi se u pismu.

Francuski ministri kritikovali su te poruke, koje su osvanule u jednom desničarskom časopisu.

Pismo je objavljeno 21. aprila, na šezdesetu godišnjicu neuspjelog državnog udara.

"Trenutak je kritičan, Francuska je u opasnosti", upozoravaju potpisnici ovog pisma.

Marine Le Pen, lider francuske desnice i kandidat na predsjedničkim izborima 2022. godine, javno je podržala bivše i sadašnje vojnike koji stoje iza pisma.

S druge strane, ministar zadužena za oružane snage Francuske Florence Parly podsjetila je na Twitteru da bi vojnici prije svega trebali poštovati "dva nepromjenjiva principa kad govore o političkim temama - neutralnost i lojalnost".

Parly je prethodno upozorila da će svi aktivni pripadnici oružanih snaga koji su potpisali otvoreno pismo biti kažnjeni zbog kršenja propisa o političkoj neutralnosti francuske vojske.

Što piše u pismu?

Francuski vojnici upozoravaju predsjednika Emanuela Makrona, vladu i narodne poslanike na "nekoliko smrtnih opasnosti" koje prijete zemlji, kao što su "islamisti i horde iz predgrađa" i siromašnih gradskih periferija.

Potpisnici saopštenja za javnost u "jednom vidu antirasizma" vide uzrok problema, navodeći da on stoji iza podjela u društvu, te da pobornici te struje žele izazvati "rasni rat" tako što skrnave spomenike i ostale simbole francuske istorije.

Oni optužuju vladu za upotrebu policije kao instrumenta za brutalno razbijanje protesta u organizaciji Pokreta žutih prsluka tokom prethodnih godina.

Pokret žutih prsluka nastao je iz borbe nekoliko sindikata koji su se usprotivili planiranim privrednim reformama, pogotovo iz sistema penzionera.

Protesti su prerasli u žestoke sukobe s policijom. 

"Ne treba više trošiti vrijeme jer će se sve veći haos pretvoriti u građanski rat koji će odnijeti hiljadu života i vi ćete biti odgovorni za to", navodi se u pismu.

Činjenica da je samo 20 od nekoliko hiljada generala u penziji podržalo inicijativu dosta govori o raspoloženju u vojsci, smatra Hugh Schofield, BBC-jev dopisnik iz Pariza.

On tvrdi da samo objavljivanje pisma ukazuje na opasna vremena u kojima se Francuska nalazi te dodaje da će podrška Marine Le Pen ovoj grupi vojnika doprinijeti tome da tema ostane aktualna i iduće godine kada će se održati predsjednički izbori.

Kako su reagovale javnost i institucije?

Pripadnici francuskih oružanih snaga, aktualni ili nekadašnji, dužni su se suzdržati od javnog izražavanja stavova o politici i religiji.

Ministarka Parly traži da potpisnici pisma budu kažnjeni.

"Kazne čekaju pripadnike rezervnih snaga koji su prekršili pravila, a pozivam odgovorne iz vrha vojske da sankcionišu aktivne vojnike koji su učinili isto", naglasila je u izjavi za radio stanicu Franceinfo.

Kao primjer za sankcionisanje nepropisnog ponašanja pripadnika vojske, Parly je navela slučaj nekadašnjeg generala Legije stranaca koji je otpušten zbog učestvovanja u antimigrantskom protestu u Calaisu.

Koliki je značaj trenutka u kojem je pismo objavljeno?

Ministar industrije Agnès Pannier-Runacher rekla je Franceinfu da "apsolutno osuđuje" generale koji "obilježavaju 60 godina od dana kada su tadašnji generali organizovali puč u namjeri da svrgnu s vlasti generala Charlesa de Gaullea".

Neki od pučista tada su željeli spriječiti nekadašnju francusku koloniju Alžir da postane nezavisna. 

Međutim, Marine Le Pen pozdravila je stavove oko hiljadu potpisnika otvorenog pisma i pozvala generale da joj se pridruže u "bitci za Francusku".

Lider desnice komentarisala je pismo na dan brutalnog napada na policijsku stanicu jugozapadno od Pariza, koji je označen kao potencijalno teroristički napad.

Zašto je Marine Le Pen podržala vojnike i generale?

Hugh Schofield, BBC-jev dopisnik iz Pariza, u svojoj analizi situacije piše da je mnoge medije iznenadila odluka Marine Le Pen.

"Koketiranje s ekstremnim opcijama i pučistima bilo je nešto za što je njen otac Jean-Marie Le Pen bio specijalist. Prije šezdeset godina on je bio blizak s najekstremnijim protivnicima De Gaullea", piše Schofield.

Dodaje da je Jean-Marie Le Pen volio flertati s grupama s one strane zakona, ali to nije put koji je slijedila njegova kći Marine i njezin Nacionalni front. Je li ovoga puta pogriješila u procjeni? Neki smatraju da jest, piše BBC-jev dopisnik.

Udruživanjem sa skupinom bivših generala koji su očito prešli granicu i počeli se miješati u politiku, Le Pen je olakšala posao Emmanuelu Makronu, njenom konkurentu na predstojećim izborima, tvrdi Schofield.

Makron je sada može etiketirati kao predstavnicu reaktivnog konzervativizma i nasljednicu njenog oca i Vichyjevog režima koji je surađivao s nacistima tokom Drugog svjetskog rata i ostalih.

Prosječne birače desnice u Francuskoj, kod kojih je Marine možda prikupila nekoliko političkih poena zbog razgovora s predstavnicima Evropske unije i stavova po pitanju ekonomije, ovo bi moglo natjerati da još jednom razmisle prije nego što je podrže.

Iz drugog ugla, možda se Marine Le Pen učinilo da jednostavno nema drugog izbora, dodaje.

U svakom slučaju, niko ne smatra da postoji velika šansa da vojska organizuje puč te je vjerojatno procijenila da gotovo sigurno neće biti optužena za pozivanje na državni udar.

Radnički sindikati dijele njene stavove po pitanju ideja iznijetih u otvorenom pismu.

Ako tako misli i većina francuskih glasača koja se ne oglašava, Le Pen će vjerojatno nastaviti podržavati ovu inicijativu. Francuska je prethodno predstavila plan borbe protiv onoga što je Macron opisao kao "islamski separatizam".

Taj potez naišao je na kritike, kako u zemlji tako i u inostranstvu, koje su ga mahom vidjele kao napad na islam, zaključuje Schofield.

(Vijest: CNN, Foto: ABC)