Njemački kancelar

Šolc: Njemačka skladišta gasa u punom kapacitetu

  • Izvor: Anadolija
  • 23.11.2022. 12:44

Njemačka skladišta gasa sada su u punom kapacitetu, a prvi terminali ukapljenog prirodnog plina u toj zemlji postaće operativni za nekoliko sedmica, izjavio je u srijedu njemački kancelar Olaf Šolc.

Obraćajući se poslanicima u Bundestagu tokom debate o budžetu, Šolc je odbacio kritike opozicionih stranaka da vlada ne poduzima neophodne korake da spriječi nestašice energenata.

“Prije godinu dana, naša skladišta energenata bila su prazna kao nikada prije. Danas smo puni. Ova vlast ne samo da priča, već i djeluje”, rekao je njemački kancelar.

Istakao je da je koaliciona vlada lijevog centra poduzela sve potrebne korake da postepeno okonča ovisnost zemlje o uvozu ruskog gasa.

“Istovremeno, ova vlast se kao nikada do sada u našoj zemlji pobrinula da imamo alternativu. Za nekoliko sedmica u sjevernoj Njemačkoj počeće s radom prvi LNG terminali”, rekao je Šolc.

Takođe je napomenuo da je vlada ponovo aktivirala elektrane na ugalj i produžila rad posljednje tri nuklearne elektrane u zemlji do sredine aprila sljedeće godine.

"Ova vlada će se pobrinuti da obnovljivi izvori energije i potrebne prenosne mreže budu izgrađene brže nego ikada prije", rekao je Šolc.

Njemačka se suočava s teškom energetskom krizom zbog tekućeg rata između Rusije i Ukrajine, koji je doveo do poremećaja u snabdjevanju naftom i gasom i uzrokovao rekordno visoke cijene energenata.

Vlada nastoji da diversifikuje izvore snabdjevanja prirodnim gasom, a trenutno se radi na izgradnji terminala za tečni prirodni plin (LNG) u sjevernim njemačkim lukama Brunsbutel, Vilhelmshaven, Stade i Lubmin.

Prije početka rata u Ukrajini, Njemačka je bila iznimno ovisna o ruskom plinu koji je činio 55 posto njenog uvoza tog energenta.