Njemački kancelar

Šolc: Netačni izvještaji o prijetnjama ruskog predsjednika

  • Izvor: SRNA
  • 22.10.2022. 15:30

Njemački kancelar Olaf Šolc odbacio je izvještaje da je ruski predsjednik Vladimir Putin prijetio eskalacijom sukoba u Ukrajini.

Šolc je rekao da su mediji bili previše fleksibilni u tumačenju zvaničnih izvještaja iz Berlina o njegovim razgovorima sa Moskvom.

"Sa razlogom ne govorim o pregovorima koje vodim sa ruskim predsjednikom. Ali evo šta mogu da kažem - izvještaji koje sam pročitao o navodnim prijetnjama tokom ovih pregovora su lažni", rekao je Šolc za list "Di Velt".

Lideri Rusije i Njemačke su posljednji put razgovarali telefonom sredinom septembra.

Prema izvještajima iz Berlina, Šolc je tokom 90-minutnog razgovora pozvao Putina da pronađe diplomatsko rješenje za sukob u Ukrajini na osnovu prekida vatre i potpunog povlačenja ruskih trupa.

On je naglasio da "svi dalji koraci ruske aneksije neće ostati bez odgovora i da neće biti priznati ni pod kojim okolnostima".

Prema izvještajima Kremlja, Putin je govorio Šolcu o neprekidnom granatiranju gradova u Donbasu od ukrajinskih snaga, što je dovelo do smrti civila i uništavanja infrastrukture.

Ruski lider je rekao da Kijev time "grubo krši humanitarno pravo".

Nekoliko nedjelja nakon toga održani su referendumi o pridruživanju Rusiji u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, te u narodnim republikama Donjeck i Lugansk, a teritorije su zvanično ušle u sastav ruske države početkom oktobra.

Ranije ove nedjelje, Šolc je za Dojčlandfunk radio rekao da je ton njegovih razgovora sa Putinom "uvijek prijateljski, čak i ako imaju veoma različite poglede na to pitanje".

"Mislim da je važno da vodimo razgovore", rekao je Šolc, dodajući da ne treba gajiti iluzije da će ti kontakti donijeti brze rezultate.