Njemački kancelar

Šolc je teško optužen

  • Izvor: Tanjug
  • 25.09.2023. 10:41

Poljski ministar inostranih poslova Zbignjev Rau optužio je njemačkog kancelara Olafa Šolca za pokušaj miješanja u parlamentarne izbore u Poljskoj.

Izbori će se održati sljedećeg mjeseca.

Optužba je uslijedila nakon što je Šolc izrazio zabrinutost jer Varšava, navodno, toleriše ilegalnu šemu izdavanja viza migrantima koji dolaze iz zemalja van ЕU.

- Najnovija izjava njemačkog kancelara Olafa Šolca krši principe suverene jednakosti zemalja, koja je jedan od temelja dobrih komšijskih odnosa i prijateljske saradnje sa Poljskom - napisao je Rau na društvenoj mreži Iks.

Detalji pucnjave u Zavidivovićima: Muškarac ubio radnicu

Detalji pucnjave u Zavidivovićima: Muškarac ubio radnicu

On je naglasio da su unutrašnja pitanja Poljske izvan nadležnosti njemačkog kancelara.

- Izjave u vezi s tim nagovještavaju pokušaj miješanja u unutrašnja pitanja Poljske i u predizbornu kampanju u zemlji - napomenuo je Rau.

Šef poljske diplomatije je pozvao Šolca da poštuje suverenitet Poljske i da se suzdrži od izjava koje štete odnosima dvije zemlje. 

Šolc je ranije zahtijevao "objašnjenje" Varšave u vezi sa navodima da je Vlada Poljske tolerisala ilegalnu viznu šemu u koju su bili umiješani migranti iz zemalja van ЕU.

On je govorio u prilog sprovođenju dodatnih mjera na granici sa Poljskom, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke pozvalo je poljskog ambasadora u Berlinu na razgovor u vezi sa tim pitanjem.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: