Direktor Centra za međunarodne odnose

Šolaja: Ruski narod u Putinu vidi lidera; Rusija pokazala snagu

  • Izvor: ATV
  • 07.05.2024. 07:57

Direktor Centra za međunarodne odnose Bojan Šolaja rekao je gostujući u našem ATV jutru da je Rusija posljednjih godina pokazala da je globalni subjekt, odnosno akter međunarodnih odnosa.

Šolaja je podsjetio da je predsjednik Rusije Vladimir Putin na vlast došao na kraju 1999. godine kada je prvi put postao predsjednik Ruske Federacije, a jedno vrijeme bio je i premijer, te se, kaže, može govoriti o kontinuitetu.

"Vladimir Putin je zatekao Rusiju u jednom teškom stanju i potrošio je značajno vrijeme da Rusiju politički, ekonomski i bezbjednosno ustabili i ojača i možemo očekivati da se to i nastavi“, kaže Šolaja.

Šolaja je dodao da je Rusija posljednjih godina, uz sva globalna dešavanja i situaciju u kojoj se nalazi, pokazala snagu.

"Ruska Federacija je pokazala da je globalni subjekt, odnosno akter međunarodnih odnosa, da ima svoje političke interese i da je Rusija u ovom trenutku, kada govorimo o njihovim interesima, da je to identitetska zaštita ruskog naroda što je i bio povod da Rusija kroz specijalnu operaciju u Ukrajini na ovakav način zaštiti narod koji živi u istočnom dijelu Ukrajine. Možemo očekivati kontinuitet u tom smislu da sve ono što je rađeno bude još čvršće“, dodao je Šolaja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je na predsjedničkim izborima u martu osvojio 87,28 odsto glasova a Šolaja kaže da te brojke govore da je on radio svoj posao.

"S druge strane, s obzirom na globalna dešavanja, to znači jedinstvo, podršku lideru koji vodi odgovornu politiku i narod je to prepoznao. Ovo je značajan rezultat i u odnosu na prethodne izbore na kojima je Putin učestvovao. Narod Rusije vidi u njemu lidera koji može da zastupa sve njihove interese i da on može da ih odvede u pravcu gdje oni to očekuju“, dodaje Šolaja.

Pratite nas i putem Vibera