Kiran

Snimci iz svemira: Pogledajte kako se razorna oluja kreće Еvropom

  • Izvor: Agencije
  • 03.11.2023. 15:52

Razorna oluja Kiran pogodila je sjeverozapad Francuske i jugozapad Еngleske prije nego što se proširila na Holandiju, Belgiju, Njemačku, Francusku i Italiju, ostavivši najmanje sedam mrtvih i nekoliko povrijeđenih osoba, objavile su lokalne vlasti u petak.

Kiran je prouzrokovao jednu smrt u Holandiji kada je u jugoistočnom gradu Venray blizu njemačke granice stablo palo na osobu, saopštila je policija.

Objavljeni snimci iz svemira

Na internetu su objavljeni satelitski snimci kretanja razorne oluje kroz Еvropu.

Snimci prikazuju kako se Kiran velikom brzinom kreće, a kišni oblaci gotovo potpuno prekrivaju Еvropu.

Stabla koja su padala povrijedila su ljude na nekoliko drugih mjesta, uključujući i jednu ženu u Hagu, saopštila je policija.

Biciklisti su takođe pogodile grane i stabla koja su padala. U Francuskoj su dvije osobe poginule, a 15 ih je povrijeđeno, uključujući sedam vatrogasaca, rekao je ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin. Vozač kamiona poginuo je udarivši u srušeno stablo.


Kiran hara Еvropom: Od snimka majke i bebe će vas proći jeza

Kiran hara Еvropom: Od snimka majke i bebe će vas proći jeza

U Le Avru je čovjeka zahvatio nalet vjetra dok je zatvarao prozorske kapke i usmrtio ga.

Oko 1.2 miliona domaćinstava ostalo je bez struje, a stotine hiljada isključeno je iz mreže mobilne telefonije. Vjetar je u nekim regijama dostizao brzinu i do 200 kilometara na sat.

Srušena stabla blokirala su puteve i željezničke pruge.

Nastala je znatna materijalna šteta. Zbog oluje su otkazane stotine letova. Vozovi za Pariz i iz njega takođe nisu saobraćali, a pogođen je i brodski saobraćaj.

Snažni vjetrovi takođe su duvali na području planina Harz u središnjoj Njemačkoj u četvrtak i usmrtili ženu nakon što ju je udarilo stablo u padu, rekli su vatrogasci u gradu Goslaru.

Četrdesetšestogodišnja žena iz Bavarske planinarila je sa suprugom i dvoje male djece na 600 metara visokoj planini Ramelsberg u blizini Goslara kada je smrtno stradala.

Oluja je takođe srušila dalekovode i djelimično su zatvorena dva auto-puta u planinama Harz, rekli su vatrogasci.

Troje mrtvih u Italiji

U centračnoj italijanskoj regiji Toskana najmanje tri osobe izgubile su život zbog vremenskih neprilika u većem dijelu zemlje. Predsjednik Toskane Еugenio Điani rekao je da su dvije osobe poginule u opštini Montemurlo, oko 25 kilometara sjeverozapadno od Firence, gdje se izlila rijeka.

Treća osoba umrla je u Rosinjanu na toskanskoj obali.

"Nikad nismo zabilježili ovoliku količinu kiše u samo nekoliko minuta", rekao je Điani na mreži Iks, nekadašnjem Tviteru, u ranim jutarnjim satima u petak.

Predviđa se da će se kiša i jaki vjetrovi pomijerati prema južnim regijama Italije, objavila je tamošnja agencija za civilnu zaštitu.

Takođe u četvrtak, Kiran sa Atlantika pogodio je Britaniju, Belgiju i Holandiju, te su otkazane stotine letova. Veći dio sjeverne Njemačke obale bio je pod upozorenjima na oluju u četvrtak prije očekivanog dolaska Kirana, prema njemačkoj meteorološkoj službi (DWD).

Kiran se kretao od La Manša preko Еngleske prema Sjevernom moru. Oluja posebno ugrožava sjevernomorsko obalno područje Istočne Frizije i sjevernomorski ostrvo Helgoland, navodi DVD.

Na Baltičkom moru očekuje se nastavak jakih vjetrova u većem dijelu, ali predviđaju se jači udari od Flensburga do Fehmarna i ostrva Rigen. Očekuje se slabljenje vjetra prema vikendu, ali će se olujni i kišni uslovi zadržati.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: