Francuski ministar za obrazovanje

Snimci hapšenja studenata šokantni

  • 07.12.2018. 21:24

Francuski ministar za obrazovanje Žan-Mišel Blanker priznao je da su "šokantni" prizori učenika na koljenima, koje hapse policajci sa pendrecima.

Kontroverzni video-snimak iz mjesta Mant-la-Žoli u blizini Pariza, koji je objavljen kasno sinoć, postao je glavna tema diskusija na društvenim mrežama. 

Snimak prikazuje redove učenika na koljenima, okruženih policajcima sa šljemovima, nakon protesta zbog reforme obrazovanja. 

"Prizor je šokantan. Pojavili su se šokantni prizori jer nas je zahvatio talas nesvakidašnjeg nasilja", rekao je Blanker. 

On je pozvao one koji komentarišu snimak da analiziraju situaciju u kontekstu nesvakidašnjeg nasilja u Francuskoj. 

"Šta se dogodilo? Tu ima i onih koji nisu učenici srednjih škola. Oni su stariji od 20 godina i uspjeli su da okupe učenike", istakao je Blanker. 

Ministar je dodao da je "pravo čudo" što sukobi u Mant-la-Žoliju nisu rezultirali smrtnim slučajevima, javila je "Raša tudej". 

Policija je juče uhapsila 153 ljudi, od kojih su većina studenti. Slični sukobi dogodili su se širom Francuske, a zemlju su potresli i protesti u oko 700 srednjih škola, od kojih je njih 400 zatvoreno. 

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Putuj, probaj, zavoli (R)

    '‘Putuj, probaj, zavoli (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.