Avganistan

Situaciju u Kabulu Amerikanci zovu "Svjetski rat 3"

  • Izvor: Sputnjik
  • 25.08.2021. 17:31

Situacija na aerodromu u Kabulu se ne smiruje. Sa piste već danima uplašeni ljudi pokušavaju da se ukrcaju u evakuasione avione bježeći od talibana

Reporter Murad Gazdijev uporedio je prizore sa filmom o zombijima "Svetski rat Z".

"To što se ovdje dešava Amerikanci nazivaju "Svjetski rat 3" po filmu o zombijima i odmah postaje jasno zbog čega", navodi reporter sa lica mjesta.

Tamo je najcrnji mrak, istakao je on, opisujući situaciju na aerodromu.

"Čitav aerodrom je zasut čaurama i gelerima šok bombi. Sve, bukvalno sve, obmotano je bodljikavom žicom. Cijela pista je u bodljikavoj žici", opisuje dopisnik.

Ne prođe ni 10 minuta, a da se ne zapuca na teritoriji aerodroma, gdje Amerikanci plaše lokalne stanovnike koji se guraju oko ograde, što na glavnom ulazu, gdje već dežuraju talibani (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) i plaše one koji žele da pobjegnu, prenosi ruski reporter sa lica mjesta.

Kako kaže, svuda je razbacana odjeća. Na bodljikavoj žici, kao na jelci, zakačena je odjeća, što, prema riječima dopisnika, podsjeća na jezivi stampedo u prvim danima evakuacije.

"U ovom trenutku nešto gori na teritoriji aerodroma - vije se dim u blizini mjesta gdje se nalaze američki vojno-transportni avioni", javlja dopisnik i dodaje da ne može da vidi šta tačno gori. U ekskluzivnoj reportaži za Sputnjik, Gazdijev je istakao da se na dvadesetak metara od njega odmaraju američki i italijanski vojnici.

Donijeli su stolice sa aerodroma i sjede ispod istih onih stepenica za ukrcavanje u avion uz koje su se Avganistanci penjali u gomili, poput zombija. On je pomenuo i Avganistance koje je vidio prilikom slijetanja.

Kako kaže, NATO ih sve tjera da sjede na suncu, uključujući žene i djecu, i da satima čekaju na evakuaciju. Dopisnici ne mogu da objave fotografije, jer je takav dogovor sa Amerikancima, podsjeća on.

Militanti pokreta Taliban ušli su u Kabul 15. avgusta bez borbe i u roku od nekoliko sati uspostavili potpunu kontrolu nad glavnim gradom Avganistana. Avganistanski predsjednik Ašraf Gani saopštio je da napušta zemlju kako bi spriječio krvoproliće.

Potpredsjednik zemlje Amrula Saleh izjavio je da u odsustvu predsjednika, prema Ustavu zemlje, on postaje vršilac dužnosti šefa države i pozvao na oružani otpor talibanima. Zapadne zemlje evakuišu svoje građane i osoblje ambasade.



Tagovi: