Mađarski šef diplomatije

Sijarto: Prijem Ukrajine u NATO značiće sukob sa Rusijom i treći svjetski rat

  • Izvor: Tanjug
  • 14.10.2024. 08:15

Stupanje Ukrajine u NATO bi značilo direktnu konfrontaciju Alijanse sa Rusijom i dovelo bi do trećeg svjetskog rata, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Prema njegovim riječima, Budimpešta je od početka sukoba u Ukrajini povukla crvene linije – jedna od njih je da mora "učiniti sve da izbjegne bilo kakav oblik direktne konfrontacije NATO-a i Rusije".

- Dakle, u slučaju da Ukrajina postane članica NATO-a, to će značiti direktnu konfrontaciju između NATO-a i Rusije. A to će značiti treći svjetski rat. Mi jednostavno želimo to da izbjegnemo. Zbog toga za nas ovo pitanje (ulazak Ukrajine u NATO) nije na dnevnom redu - rekao je Sijarto za Sputnjik.

Prema njegovim riječima, većina njegovih kolega iz zemalja NATO-a u razgovorima sa predstavnicima Ukrajine govori o mogućem ulasku Kijeva u Alijansu, ali u zatvorenom krugu priznaju da je to nemoguće.

O ruskoj nuklearnoj doktrini

Komentarišući promjenu ruske nuklearne doktrine, mađarski ministar rekao je da rizici koji su u njoj navedeni neće postojati ako se sukob u Ukrajini završi.

Sijarto je naveo da su "događaji ove vrste u osnovi argumenti u prilog" mađarskog stava o potrebi za mirnim rješavanjem sukoba u Ukrajini, jer ako se "završi, onda se ovakvi rizici mogu otkloniti".

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica bi trebalo da posveti mnogo više pažnje pronalaženju diplomatskog rješenja za konflikt, jer on "sigurno nema rješenja na bojnom polju".

Miješanje u izbore u Mađarskoj 2022.

Govoreći o prethodnim parlamentarnim izborima u svojoj zemlji, Sijarto je rekao da je Vašington ulagao ozbiljne napori za mešanje u njih 2022. godine, kao i da su na to potrošeni milioni dolara.

- Koliko ja znam, bilo je veoma ozbiljnih pokušaja mešanja u naše izbore tokom naše predizborne kampanje 2022. godine s druge strane okeana. Veoma jakih, da tako kažem - rekao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, postojalo je jako miješanje, sa mnogo miliona dolara utrošenih da se smeni aktuelna mađarska vlada.

- Ali, na kraju krajeva, važna je volja naroda. Uprkos ovom veoma velikom ulaganju u našu opoziciju, ubjedljivo smo pobjedili. Dobili smo rekordnu podršku, a jaz između nas i njih je takođe bio rekordan. Mi smo dobili 54 odsto, oni 35 odsto, ako se ne varam. Tako da se nadam da će se sva buduća miješanja, ako ih bude, završiti istim rezultatom - dodao je ministar.

Sijarto je naglasio da su sredstva uložena u mađarsku opoziciju i u opozicione medije.

- To se još uvijek nastavlja - primjetio je on.

On je dodao da ne isključuje mogućnost da je "susjedna država" mogla da učestvuje u miješanju u mađarske parlamentarne izbore 2022. godine.

- Nisam sasvim siguran da zemlja koju vodi predsjednik koga ste spomenuli (Volodimir Zelenski) nije bila dio ovoga (miješanja u izbore 2022. godine) - zaključio je Sijarto.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (R) (12+)

    ''''''''''''Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.