Mađarski ministar spoljnih poslova

Sijarto: Pojedine članice bloka šire laži o Mađarskoj

  • Izvor: SRNA
  • 04.09.2024. 15:05

Pojedine članice ЕU šire laži o tome da Mađarska navodno ublažava vizna pravila za ruske i bjeloruske državljane, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Govoreći na konferenciji za novinare u Bukureštu, Sijarto je odbacio zabrinutost u vezi sa programom nacionalne karte.

- Postojala je kampanja lažnih vijesti protiv Mađarske koju predvode baltičke i nordijske zemlje. Oni lažu - naglasio je Sijarto.

On je napomenuo da Budimpešta "apsolutno nije olakšala bilo kakvu proceduru" dozvoljavajući državljanima koji nisu iz ЕU da uđu u Mađarsku.

Mađarska je u julu značajno proširila svoj imigracioni program nacionalne karte, koji omogućava njenim vlasnicima da rade u zemlji bez posebne bezbjednosne dozvole. Prema ažuriranim pravilima, kartica, koja važi dvije godine i može se produžiti za još tri, otvarajući put za stalni boravak, pokriva osam zemalja, uključujući Ukrajinu, Bjelorusiju i Rusiju.

Ovaj razvoj događaja izazvao je značajnu zabrinutost među zvaničnicima i zakonodavcima ЕU. Еvropski komesar za unutrašnje poslove Ilva Johanson opomenula je u avgustu Budimpeštu da je uključila Rusiju u program, nazvavši tu zemlju "bezbjednosnom prijetnjom".

- Omogućavanje lakog pristupa ЕU potencijalnim ruskim špijunima i saboterima ugrozilo bi bezbjednost svih nas - rekla je ona, upozoravajući da će ЕU "reagovati" ako se procijeni da šema Mađarske rizična.

Istu zabrinutost iznijela je i letonski ministar spoljnih poslova Baiba Braže, koja je podsjetila da "nikada nije postojao slobodan Šengen za ruske diplomate sa neprijateljskim namjerama".

Nakon proširenja programa kartica, 67 poslanika Еvropskog parlamenta poslalo je pismo Еvropskoj komisiji insistirajući da "ako mađarska Vlada odbije da promijeni svoju politiku, ЕU treba da dovede u pitanje mađarsko prisustvo u Šengenskoj zoni".

Šandor Pinter, mađarski ministar unutrašnjih poslova, rekao je da će "nacionalna karta biti izdata u skladu sa relevantnim okvirom ЕU i uz dužno razmatranje mogućih bezbjednosnih rizika".

Nakon početka sukoba u Ukrajini, ЕU je znatno otežala ulazak u blok ruskim državljanima, a u septembru 2022. godine suspendovala je sporazum o viznim olakšicama sa Moskvom, čineći proces podnošenja zahtjeva skupljim, dužim i podložnim povećanom nadzoru. ЕU je uvela i potpunu zabranu letova ruskim avionima u svom vazdušnom prostoru.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča

    ''Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.