Ministar spoljnih poslova

Sijarto: Budimpešta će se fokusirati na ubrzanje proširenja ЕU

  • Izvor: Agencije
  • 06.03.2024. 13:03

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto poručio da će se mađarska Vlada tokom predstojećeg predsjedavanja ЕU fokusirati na ubrzanje proširenja ЕU i borbu protiv ilegalne migracije, te da je Budimpešta uvijek stajala na strani Srbije kada je riječ o proširenju ЕU sa željom da što prije postane njena članica.

Sijarto je na sastanku sa predsjednikom Saveza vojvođanskih Mađara Balintom Pastorom rekao da su evrointegracije i u interesu vojvođanskih Mađara koji su u fokusu spoljne politike Budimpešte.

On je naglasio da su odnosi Mađarske i Srbije najbolji u istoriji, dodavši da etničke mađarske zajednice izvan granica predstavljaju resurs u saradnji sa susjednim zemljama.

Sijarto je čestitao Pastoru na partijskom nastupu na izborima u Srbiji u decembru i ocjenio da rezultati predstavljaju veliko dostignuće, posebno u aktuelnom periodu punom izazova.

- Srbija, Vojvodina i SVM zajedno dokazuju da je ispravna spoljnopolitička strategija da se razvijaju što bolji odnosi sa susjednim zemljama - rekao je Sijarto novinarima, prenosi RTS.

On je naveo da je značajnu ulogu u bilateralnim odnosima imala i prekogranična infrastruktura, zbog čega je na zahtjev SVM donijeta odluka da granični prelaz Reske-Horgoš dva bude otvoren 24 časa.

Osim toga, dodao je Sijarto, u bliskoj budućnosti biće započet razvoj graničnog prelaza Hercegsanto, uz pomoć internih resursa

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:10 Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Stranačka hronika

    Stranačka hronika

  • 21:40 Aviondžije (12+)

    '''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)