Mađarski ministar spoljnih poslova

Sijarto: Borelj je "briselski Bajden"

  • Izvor: SRNA
  • 24.08.2024. 17:04

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da je Brisel imao "dječiju reakciju" na mirovnu inicijativu mađarskog premijera o Ukrajini, te naveo da je šef evropske diplomatije Žozep Borelj "briselski Bajden".

Sijarto je naveo da je Brisel oštro kritikovao mađarskog premijera Viktora Orbana zbog njegovih posjeta Moskvi i Kini, mada, kada je u Peking otputovala premijer Italije Đorđa Meloni, kritika "nije bilo jer je ona postupila ispravno".

- Ovo je reagovanje na nivou djeteta i vrtića – isturili su evropskog Bajdena, Žozepa Borelja, koji vjeruje da ćemo se uvrijediti ako se Savjet ministara sastane negdje u Briselu, a ne u Budimpešti. Svejedno nam je - rekao je Sijarto u govoru na političkom festivalu "Tranzit".

On je rekao da se 13 država, među njima i tri najveće članice ЕU, izjasnilo za to da se ministarski sastanak održi u Budimpešti kao što je planirano, pet je reklo da u tom slučaju neće doći, osam je poručilo da im je svejedno, a stav Mađarske Borelj nije uzeo u obzir, prenosi "Sputnjik".

Borelj je nedavno izjavio da će se naredni neformalni ministarski sastanak krajem avgusta održati u Briselu, a ne u glavnom gradu Mađarske zbog stava te zemlje o Ukrajini.

Za Sijarta to je pokazatelj frustracija ЕU koja sama nije bila u stanju da pokrene mirovnu misiju poput Orbanove.

Orban je u julu posjetio Ukrajinu, Rusiju i Kinu. Posjeta Moskvi i sastanak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom izazvali su oštre kritike na Zapadu.

Poslanici Еvropskog parlamenta zahtijevali su da se Mađarskoj ukine pravo glasa u ЕU zbog tog putovanja.

Nakon posjete, Orban je uputio je liderima članica ЕU prijedloge o načinima rješavanja ukrajinskog sukoba na osnovu ishoda njegove mirovne misije. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:15 Serija: Ko te šiša (12+)

    Serija: Ko te šiša (12+)

  • 21:45 Serija: Preko Atlantika (12+)

    ''Serija: Preko Atlantika (12+)