Građani u strahu

Serija zemljotresa pogodila Italiju

  • Izvor: Telegraf
  • 03.10.2023. 10:34

Zemljotres jačine četiri stepena Rihterove skale pogodio je sinoć Italiju, a onda je uslijedio niz slabijih potresa tokom noći, zbog čega su građani u strahu izašli na ulice.

Prvi, najjači zemljotres zabilježen je sinoć u 22.08 sati na dubini od tri kilometra. Еpicentar je bio u Flegrejskim poljima, a osjetio se i u Napulju.

Potres su osjetili građani koji žive u Pocuoliju i Bakoliju, a posebno u Napulju. Neki stanovnici Posilipa čuli su jak prasak prije nego što se zemlja zatresla. Izvještaji na društvenim mrežama dolaze i od onih koji žive u sjevernom dijelu prijestonice.

Zemljotres je izazvao strah u području epicentra, došlo je do nekih ruševina, ali za sada nije bilo značajne štete.

Međutim, ljudi su izašli na ulice i nisu htjeli da se vrate u svoje domove u strahu od novog podrhtavanja, dok su uplašeni mještani zvali vatrogasce.

"Ne govore nam istinu"

Ne samo strah, već i ogorčenost pomiješana sa bijesom, bila je među građanima Pocuolija koji su se našli na ulicama poslije zemljotresa.

"Ne govore nam istinu", kaže jedna žena, tvrdeći da je procjena magnitude od četiri Rihtera potcijenjena.

Druga je dodala da je izgledalo kao da se "ruši kuća". U Pocuoliju su danas zatvorene škole.

Niz potresa u Italiji

U 4.15 sati došlo je do novog zemljotresa jačine 2,2 stepena Rihterove skale u Flegrejskim poljima na dubini od jednog kilometra.

Jutros u 6.30 sati zabilježen je novi potres jačine 3,2 stepena u provinciji Katancaro. 

Potres je zabilježen na dubini od 24 kilometra sa epicentrom u Amatu. Osjetio se i u drugim mjestima.

A onda je u 7.11 sati došlo do novog potresa jačine 3,1 stepen u Ređo di Kalabriji. Bio je na dubini od 14 kilometra, sa epicentrom u Kardetu.

Pratite nas i putem Vibera