Francuska

Senator (66) uhapšen zbog sumnje da je drogirao poslanika kako bi je silovao

  • 17.11.2023. 15:38

Francuski senator Džoel Gerau uhapšen je i ispitan zbog sumnje da je drogirao poslanika s namjerom da je siluje, javlja "Guardian".

Ovaj 66-godišnji političar desnog centra uhapšen je u svom domu u Parizu, a policija mu je pretražila i kancelariju.

Ženi, navodno, pozlilo

Iz Kancelarije francuskog tužioca rečeno je za AFP da je Gerau ispitan zbog “davanja osobi – protiv njenog znanja – supstance koja bi mogla promijeniti njenu sposobnost rasuđivanja ili kontrolu njihovih postupaka kako bi počinio silovanje ili seksualni napad”.

Navodni incident dogodio se u utorak naveče.

AFP je izvijestio da je žena koja je podnijela prijavu policiji član donjeg doma parlamenta, odnosno Narodne skupštine, ali Tužilaštvo je nije imenovalo. Ženi je navodno pozlilo nakon što je pila iz čaše u Gerauovoj kući, pri čemu njih dvoje nisu u vezi. 

Prisutnost ekstazija

Tužioci su rekli da su medicinski testovi otkrili prisutnost ekstazija u njenom organizmu. Uz to, pretragom senatorove kuće pronađen je ekstazi, javlja AFP.

Gerau, inače bankar, izabran je u Senat 2011. i potpredsjednik je njegove Komisije za spoljne poslove, odbranu i oružane snage. Njegov advokat Remi Pijer Drai rekao je:

- Jako smo daleko od nepristojne interpretacije koja se može izvući na temelju prvih medijskih natpisa.

Izrazio je ljutnju što su se elementi istrage pojavili u francuskim medijima i rekao da neće dati “nikakve informacije” o slučaju “iz poštovanja” prema svom klijentu i ženi koja je podnijela žalbu.

Pratite nas i putem Vibera