Odlazak Britanaca, politički i ekonomski problemi

San o ujedinjenoj Evropi gotov

  • 15.11.2018. 11:28

Nezadovoljstvo ovakvom EU, i političko i ekonomsko, uz odlazak Britanaca, dovelo je do jačanja evroskeptika širom Unije, pa bilo kakva unitarnija EU izgleda kao nemoguća misija.

Podrška njemačkog kancelara Angele Merkel ideji da bude stvorena evropska vojska, koju zagovara francuski predsjednik Emanuel Makron, ima dvije mane - stigla je kasno, jer su evroskeptici ojačali i ne dopada se zemljama u EU koje preferiraju SAD. 

"Šta ste čekali do sada, frau Merkel?" - to je pitanje koje postavljaju liberalni mediji koji podržavaju stvaranje jače EU. 

Oni ukazuju na činjenicu da su i NJemačka i druge jake zemlje EU predugo bile u sjenci Amerike, vodeće zemlje u NATO-u i najvažnijeg strateškog partnera. 

Evropski lideri su reagovali tek kada je administracija američkog predsjednika Donalda Trampa otvoreno poručila EU da počne da plaća obaveze u NATO-u, ako želi da je SAD brane, i kada su Amerikanci pokazali da ne žele previše samostanu EU, jer je njihov ekonomski rival. 

Nijemci su se prvi put otvoreno oglušili na američke zahtjeve kada su odbili da obustave "Sjeverni tok dva", odnosno da odustanu od ruskog gasa. 

Izjava Merkelove pred evropskim poslanicima da su "prošla vremena kada su se bezrezervno mogli oslanjati na druge" je tačna, ali je došla kasno, procjenjuju politički analitičari. 

Nezadovoljstvo ovakvom Unijom, i političko i ekonomsko, uz odlazak Britanaca, dovelo je do jačanja evroskeptika širom Unije, pa bilo kakva unitarnija EU izgleda kao nemoguća misija. 

Tu su i zemlje bivšeg sovjetskog bloka u EU, predvođene Poljskom, koje kao najvažnijeg saveznika vide Vašington, a ne Brisel. 

One ne žele ni da razmatraju bilo kakvu evropsku vojsku ili da uvode nove proevropske zakone, na kojima insistira Makron. 

Poljski konzervativac Ryšard Legutko javno se obratio Merkelovoj i poručio: "Ne mogu da se otmem ustisku da bi 95 odsto onoga što ste rekli mogao reći i Martin Šulc /bivši šef socijademokrata NJemačke i bivši predsjednik Evropskog parlamenta/. EU je otela ljevica". 

Legutko je optužio Merkelovu da je napustila konzervativnu demohrišćansku opciju i prešla u redove onih koji žele da odvoje Uniju i Evropu od SAD. 

Položaj Merkelove u NJemačkoj je oslabljen i ona više neće biti stranački lider, a njen izborni rejting topi se konstantno. 

To znači da je propuštena prilika da se sadašnji stavovi Angele Merkel realizuju, procjenjuju portali. 

Merkel, Makron i Žan-Klod Junker, predsjednik Evropske komisije, propustili su šansu da prave EU o kojoj pričaju. 

Sada su na redu stranke desnice i evroskeptici kojima je i ovakve EU sa njenom legislativom - previše. Oni mnogo više polažu na dobre odnose sa Bijelom kućom, nego sa centralom u Briselu. 

  • 12:10 Gola nauka, dokumentarni program (R)

    '' Gola nauka, dokumentarni program (R)

  • 13:00 Autošop magazin (R)

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 13:30 Tajne muzeja

    '' Tajne muzeja

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Ćirilica

    'Kroz uzbudljiv, dinamičan i nepredvidiv razgovor sa različitom paletom gostiju - od stručnjaka i renomiranih teoretičara, političara i funkcionera, umjetnika do estradnih ličnosti otkriva informacije koje ne objavljuju ni najskandalozniji tabloidi.

  • 16:00 Revolucije 1917 (R)

    Revolucije 1917 (R)