Bangladeš

Ruski ratni brodovi uplovili u luku Čitagong

  • Izvor: Agencije
  • 12.11.2023. 11:29

Dva velika protivpodmornička broda ruske Pacifičke flote, uplovili su u luku Čitagong u Bangladešu.

Oba broda su se usidrila u luci Čitagong, koja se smatra glavnom morskom lukom te južnoazijske zemlje, a ruski mornari stigli su u Bangladeš prvi put poslije skoro pola vijeka, prenosi TAS S.

Prethodna posjeta ruskih mornara Bangladešu dogodila se prije 50 godina kako bi se sprovela jedinstvena operacija čišćenja i deminiranja luke Čitagong.

- Tada je jedan odred ruskih brodova došao u ovu mladu republiku, koja je stekla nezavisnost 1971. godine, kako bi je spasio od humanitarne katastrofe. Lučke vode su minirane nakon rata za nezavisnost, a pored toga, ovdje je potopljeno na desetine brodova - rekao je ambasador Rusije u Bagladešu Aleksandar Manticki u intervjuu za TAS S.

Kako je primijetio počasni konzul Ruske Federacije u Čitagongu, Ašik Imran, sada su ruski mornari ponovo došli u Čitagong, ali ovog puta isključivo u prijateljsku posjetu.

- Ovo je dokaz da su odnosi između naše dvije države i sada na veoma visokom nivou - rekao je Ašik Imran.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    ' Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.