Patrijarh moskovski i cijele Rusije

Patrijarh Kiril se osvrnuo na dehristijanizaciju Kosova i Metohije: Gnusni čin

  • Izvor: Sputnjik
  • 15.09.2024. 13:01

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril nazvao je bogohuljenjem akciju kosovskih Albanaca koji su spalili hrišćanske krstove tokom festivala održanog na ruševinama drevnog grada Ulpijana kod Prištine.

- Sa dubokom gorčinom saznao sam za bogohulnu akciju kosovskih Albanaca na ruševinama antičke Ulpijane. Kompozicija od tri krsta, koja podsjeća na događaje iz svete istorije na Golgoti, javno je spaljena na lokalnom festivalu u okviru jeftinog performansa. Otvoreno skrnavljenje lika Časnog krsta – izazov je za sve hrišćane i vrijeđanje njihovih osjećanja: i pravoslavnih i katolika, među kojima ima i kosovskih Albanaca - napisao je patrijarh Kiril u pismu upućenom srpskom patrijarhu Porfiriju.

On je pojasnio da je "gnusni čin" izveden na Kosovu i Metohiji – "svetoj srpskoj pokrajini, za čiju dehrišćanizaciju se dugo i uporno bore neprijatelji Krsta Gospodnjeg i Svetog Pravoslavlja".

- Djeca Ruske Crkve čuvaju sjećanje na veliki broj srpske braće i sestara koji su ubijeni ili prognati sa svog ognjišta, na hiljade porušenih krstova i spomenika na srpskim grobljima, na stotine crkava i manastira Crkve Svetog Save, oskrnavljenih, spaljenih ili dignutih u vazduh od strane ekstremista - zaključio je poglavar Ruske Pravoslavne Crkve.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: