Ukrajina

Ruski kinžali melju avione F-16

  • Izvor: SRNA
  • 30.09.2024. 12:34

Ukrajinci su već izgubili veliki broj dobijenih američkih lovaca "F-16" tokom ruskih udara i sada nastoje "da se prebace" na druge zapadne borbene avione, otkrivaju vojni portali.

Vazduhoplovstvo Ukrajine prvo je izgubilo "F-16" u čijoj kabini je bio najiskusniji pilot ukrajinske vojske Aleksej Mes.

Sudeći po okolnostima ovog incidenta, "F-16" je pokušavao da ispuni glavni zadatak zbog kojeg su ovi lovci prebačeni u Ukrajinu, a to je da zaštiti objekte vojne i energetske infrastrukture od kombinovanih raketnih i bespilotnih udara ruske vojske.

Ovaj, kao i drugi američki lovci u ukrajinskoj vojsci, uprkos raznim teorijama o "prijateljskoj vatri", uništen je ruskim raketama, navodi Ministarstvo odbrane Rusije.

Riječ je o kombinovanim ruskim vazdušnim napadima još dok se američki lovci nalaze na zemlji.

Prije nekoliko dana, Rusi su hipersoničnim projektilima "kinžal" uništili nekoliko aviona na aerodromu Starokonstantinov.

"Telegram" kanal "Vojno djelo" navodi da su dva lovca "F-16" koje je donirala Holandija pogođena pri pokušaju polijetanja. U vazduhoplovnoj bazi su bili i "Su-24".

Udar su "kinžalima" iz zasjede izvršila četiri "miga 31K" ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga.

Račun je šokirao: ''Da li ste negdje skuplje platili kafu?''

Račun je šokirao: ''Da li ste negdje skuplje platili kafu?''

Prema nekim izvještajima, rakete su probile armirano-betonska skloništa, ispod kojih su Ukrajinci pokušavali da sačuvaju avione.

"Telegram" kanal "Vin/vin" izvještava o uništenju ne samo dva američka i jednog ukrajinskog aviona, već i dijela municije za njih u vidu krstarećih raketa dugog dometa NATO proizvodnje, navodeći da je stradalo nekoliko vojnih stručnjaka Alijanse.

"U Starokonstantinovu je ubijeno devet oficira štaba vazduhoplovnih snaga NATO-a koji su stigli iz Ramštajna preko Kišinjeva u Ukrajinu. Oni su poginuli u skladištu za `storm šedou` i `skalp` rakete.

Ti oficiri su koordinisali (koristeći `avakse` NATO) lansiranje raketa Oružanih snaga Ukrajine. Šest od devet njih bili su američki državljani ukrajinskog porijekla, a trojica su bili Francuzi", precizira kanal.

Kako objašnjava televizija "Front", problem za Ukrajince je činjenica da se "F-16" ne mogu bazirati na aerodromu koji se nalazi na auto-putu.

Ko je Herbert Kikl - krajnji desničar koji je pobijedio u Austriji

Ko je Herbert Kikl - krajnji desničar koji je pobijedio u Austriji

Vojni aerodrom u Starokonstantinovu izgrađen je još u sovjetsko vreme, ali je imao moćne armirano-betonske kaponire (utvrđene strukture) i mogao je da se preuredi po standardima NATO-a.

Ipak, ni to nije spasilo avione od hipersoničnih "kinžala".

Odmah pošto je Ukrajina izgubila priličan broj lovaca "F-16", koje je isporučila Holandija, Amsterdam je povukao iz upotrebe sve avione ovog tipa, prešavši na lovce pete generacije "F-35".

U međuvremenu, ukrajinski lider Volodimir Zelenski, koji je dugo tražio lovce "F-16", sada navodi da Kijev pregovara sa Parizom o transferu određenog broja francuskih lovaca "miraž 2000".

Televizija "Front" procjenjuje da će istovremeno pojavljivanje velikog broja lovaca NATO-a na nebu iznad Ukrajine neminovno dovesti do toga da će u kokpitu biti piloti Zapadne alijanse u "prinudnom" formatu ili kao "dobrovoljci".

Pratite nas i putem Vibera