Osuda

Ruski avion ušao u švedski vazdušni prostor: Odmah poletjeli borbeni avioni

  • Izvor: Telegraf
  • 01.05.2022. 11:02

Ruski avion je narušio švedski vazdušni prostor južno od švedske regije Blekinge u petak uveče, nakon čega su poletjeli švedski borbeni avioni, locirali i fotografisali avion, navodi se u saopštenju švedskih oružanih snaga, kako prenosi švedska javna televizija SVT.

U petak uveče ruski vojni propelerac tipa AN-30 najprije je poletio istočno od Bornholma, danskog ostrva u Baltičkom moru, a zatim ušao u vazdušni prostor Švedske. Kako navode švedske oružane snage, avion je kratko vrijeme bio u švedskom vazdušnom prostoru.

- Avion se nalazio istočno od Bornholma, a potom je krenuo prema švedskoj teritoriji. Avion je nakratko narušio švedski zvazdušni prostor, a zatim napustio to područje. Švedska snage pripravnosti za incidente pratile su cijeli proces i fotografisali incident - navodi se u saopštenju oružanih snaga Švedske.

Ministar odbrane Peter Hultkvist takođe je komentarisao incident.

- Kršenje švedskog vazdušnog prostora krajnje je neprihvatljivo. To ćemo, naravno, diplomatski dati do znanja. Akcija je neprofesionalna i, s obzirom na cjelokupnu bezbjednosnu situaciju, krajnje neprimjerena. Švedski suverenitet uvijek se mora poštovati", naveo je ministar u komentaru za SVT.

Početkom marta četiri ruska borbena aviona narušila su vazdušni prostor Švedske, preletjevši iznad mora istočno od Gotlanda.

Ruski napad na Ukrajinu primorao je Švedsku i Finsku da razmotre svoje politike vojne neutralnosti kao najbolji način održavanja nacionalne bezbjednosti, a obje zemlje će u narednim nedjeljama odlučiti o članstvu u Sjevernoatlantskom savezu. Zbog toga su iz Kremlja uputili oštre izjave u nekoliko navrata.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Film (R)

    ' ''Film (R)

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Preko Atlantika (12+) (R)

    ''Serija: Preko Atlantika (12+) (R)

  • 17:50 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.