Ministarstvo spoljnih poslova

Rusija uložila protest Finskoj

  • Izvor: Sputnik Srbija
  • 20.11.2023. 18:07

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uložilo je protest finskom ambasadoru Anti Helantereju zbog zatvaranja graničnih prelaza između dvije zemlje, navodi se na sajtu resora.

Ministarstvo je istaklo da su ovi punktovi najaktivnije korišćeni. Odluka Helsinkija da ih zatvori predstavlja provokaciju i želju da se odnosi između država dodatno zaoštre.

Ministarstvo spoljnih poslova je takođe navelo da republičke vlasti svojim postupcima krše prava i interese desetina hiljada Rusa i Finaca. Dodali su da je Helsinki ovu odluku donio ishitreno bez konsultacija sa Moskvom.

Prošle nedjelje, finske vlasti odlučile su da zatvore četiri od osam kontrolnih punktova na jugoistoku zemlje. Oni će biti ugašeni do 18. februara 2024. godine. Helsinki je to objasnio pogoršanjem situacije sa migracijama. Mediji su pisali o nekontrolisanom prilivu izbjeglica iz Sirije, Iraka i Somalije na granicu sa ruske strane.

Preostali kontrolni punktovi se nalaze u sjevernoj Finskoj. Samo dva od operativnih - "Vartius" i "Sala" - primaće zahtjeve za azil.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: