Dmitrij Peskov

"Rusija spremna za pregovore sa SAD, ali pod našim uslovima"

  • 15.12.2023. 18:18

Što se tiče predstojećih izbora u SAD i pitanja koga bi ruski predsjednik Vladimir Putin više volio za američkog predsjednika, odgovor je onog koji je "konstruktivniji" prema Rusiji i razume važnost dijaloga, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za Еn-Bi-Si njuz.

"Ruski predsjednik je spreman da sarađuje sa svakim ko će razumijeti da od sada mora biti oprezniji sa Rusijom i da u obzir moraju da se uzmu njene zabrinutosti. Moskva je otvorena za pregovore sa Vašingtonom, ali pod našim uslovima", kazao je Peskov, odgovarajući na pitanje da li bi Putin mogao da sarađuje sa republikanskim liderom i bivšim predsjednikom Donaldom Trampom.

Tramp je ranije pohvalio Putinov stil vođenja države, za šta je optužen da se priklanja ruskom lideru, a nedavno je rekao da cijeni pohvale ruskog predsjednika o njegovom planu da "riješi rat u Ukrajini u roku od 24 sata, ako bude ponovo izabran".

"Sumnjam u Trampovu tvrdnju da će okončati rat u Ukrajini u jednom danu, jer je taj sukob preteško riješiti tako lako", ocijenio je Peskov.

SAD znaju da Ukrajina neće moći da pobijedi Rusiju

Peskov je dodao da Sjedinjene Države odlično znaju da Ukrajina ne može da pobijedi u oružanom sukobu sa Rusijom, kazao je Peskov.

"SAD govore Ukrajincima: 'Idite i umrite. Ne brinite, mi ćemo vam dati dovoljno novca i oružja, ali morate ići u sukob.' A odlično znaju da ne mogu da pobjede", naveo je portparol Kremlja.

Peskov je optužio SAD i Zapad za nepotrebno odugovlačenje rata u Ukrajini i slanje raznih poruka Kijevu o podršci koju će dobiti, istakavši da je Amerika snažno uključena u sukob.

"To je hibridni rat, koji zapravo vode Sjedinjene Države protiv Rusije. Čak i ako se podrška Zapada nastavi, Ukrajina nikada neće moći da parira ruskim vojnim i ekonomskim potencijalima, što sav otpor čini beskorisnim, a signali Vašingtona njenom rukovodstvu su kontradiktorni", poručio je portparol Kremlja.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: