Nakon Hladnog rata

Rusija se od ponoći i zvanično povukla iz Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama

  • Izvor: SRNA
  • 07.11.2023. 09:35

Rusija se zvanično povukla iz ključnog sporazuma o bezbjednosti nakon Hladnog rata koji je osmišljen da deeskalira potencijalne sukobe Istoka i Zapada, što je najnoviji znak rastućih tenzija između Rusije i NATO-a.

Iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova saopšteno je da je u ponoć završena procedura povlačenja Rusije iz Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Еvropi.

"Na taj način je međunarodno pravni dokument, čiju je važnost naša zemlja suspendovala još 2007. godine, konačno za nas postao istorija", navodi se u saopštenju.

Izrael likvidirao jednog od glavnih komandanata Hamasa u Pojasu Gaze

Izrael likvidirao jednog od glavnih komandanata Hamasa u Pojasu Gaze

Ovaj sporazum iz 1990. godine, dogovoren i zaključen na kraju Hladnog rata i potpisan godinu dana nakon pada Berlinskog zida, postavio je ograničenja na raspoređivanje vojne opreme s ciljem održavanja vojne ravnoteže između NATO-a i tadašnjih zemalja Varšavskog pakta.

Rusija je suspendovala svoje učešće u sporazumu 2007. i zaustavila aktivno učešće 2015. godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u maju je potpisao dekret kojim je poništio taj akt, osuđujući NATO zbog "podrivanja evroatlantske bezbjednosti".

Šef albansko-kosovske mafije:

Šef albansko-kosovske mafije: "Opljačkao sam Ronalda i Benzemu, evo zašto Mesija nikad nisam htio"


"Ovaj sporazum je zaključen na kraju Hladnog rata, kada se činilo mogućim formiranje nove arhitekture globalne i evropske bezbjednosti zasnovane na saradnji i učinjeni su odgovarajući pokušaji", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Iz Ministarstva navode da su akcije Sjedinjenih Država na proširenju NATO-a dovele do toga da su zemlje Alijanse "otvoreno zaobišle" ograničenja i da je ovaj sporazum u svom izvornom obliku izgubio dodir sa stvarnošću.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: