Burevestnik i Posejdon

Rusija najavila: Stiže oružje "sudnjeg dana"

  • Izvor: Agencije
  • 01.03.2024. 16:40

Ruski predsjednik Vladimir Putin u obraćanju Saveznim poslanicima govorio je o hipersoničnom i nuklearnom naoružanju.

U obraćanju poslanicima Putin je govorio da se na borbenom dežurstvu nalazi nova interkontinetalna balistička raketa „Sarmat“, da je u operativnoj upotrebi i borbeno testirana je hipersonična raketa Cirkon sa kojom je nedavno gađan cilj u Ukrajini.

U svom govoru Putin je spomenuo i da testiranje određenih projekata privodi kraju. On je tu prije svega mislio na testove krstareće rakete Burevestnik i sistema Posejdon, koji su potvrdili svoje jedinstvene karakteristike.

Burevestnik

Burevestnik već sad zovu oružjem sudnjeg dana, a zapravo radi se o krstarećoj raketi na nuklearni pogon koji joj daje neograničeni dolet, a sposobna je da nosi nuklearnu bojevu glavu.

Na Zapadu ova supersonična raketa na nuklearni pogon sa nuklearnim reaktorom dobila je oznaku 9M730 (NATO nomeklatura SSC-X-9 Skyfall).

Muškarac (68) u Drvaru se raznio bombom

Muškarac (68) u Drvaru se raznio bombom

U pitanju je krstareća raketa koja ima minijaturni nuklearni reaktor koja omogućava projektil koji ima neograničeni domet. Raketa u zavisnosti od namijene može da ima nuklearnu ili konvencionalnu bojevu glavu. Kolika težina? To za sada nije poznato. Ono što je za sad poznato, raketa ima sposobnost da izbjegava i PRO (protivtraketnu odbranu), PVO (protivvazduhoplovnu odbranu).

Status-6 "Posejdon" nuklearni torpedo

Priča o podvodnom dronu pod imenom Status-6 „Posejdon“ pojavila se 2016. godine kroz jednu fotografiju tokom zasjedanja visoke ruske vojne delegacije. Tada je kamera uhvatila plan koji je držao jedan ruski oficir, a na kome se vidjelo nepoznato oružje koje je izgledalo kao torpedo. Tad je u medijima prikazana slika da Rusija razvija prvo novi torpedo, a kasnije se tvrdilo da je to mješavina ruske polupodmornice-polurakete, koja će predstavljati ozbiljnu opasnost za američke ratne i ostale luke.

Pratite nas i putem Vibera