Da li ste znali?

Raj na Zemlji: U ovoj državi nema komaraca

  • Izvor: Agencije
  • 26.07.2024. 21:45

Prvi tragovi parazita malarije pronađeni su u ostacima komaraca koji su stari preko 30 miliona godina. Postoji preko 2.500 vrsta komaraca. Ovi dosadni insekti su prijetnja u gotovo svim zemljama svijeta, osim na Islandu.

Island se često nalazi na listi zemalja u kojima su najbolji uslovi za život. Posebna prednost ove nordijske zemlje je, što je čini tako dobrom destinacijom za naseljavanje, da nema komaraca.

Da, ljudi na Islandu ne moraju da se nose sa insektima koji nam sisaju krv, ali su opasni i iz drugih razloga. Iz nekog razloga, sićušni paraziti ne podnose životnu sredinu ove zemlje, prenosi CNBC.

Prema navodima naučnika, komarci vole vlažno okruženje, ali mogu preživjeti i na hladnoći. Međutim, hemijski sastav vode i tla Islanda nije pogodan za uzgoj komaraca, prenosi N1.Neki stručnjaci, takođe, vjeruju da okeanska klima Islanda drži na udaljenosti od komaraca. Kada ovi insekti polažu jaja po hladnom vremenu, larve se pojavljuju nakon odmrzavanja, ali kako Island ima tri velika perioda smrzavanja, komarcima je teško preživjeti.

Međutim, naučnici tek treba da postignu konsenzus o tačnom uzroku koji pomaže ovom ostrvu da ostane negostoljubiv prema komarcima.

Еkolozi strahuju da bi sve veće globalno zagrijavanje i posljedične klimatske promjene mogle dovesti i do toga da komarci konačno se nastanu u jedinoj zemlji gd‌je ih trenutno nema.

Ipak, postoji samo jedno mjesto na Islandu gd‌je možete pronaći komarca (zapravo, njegove ostatke) i to je Islandski institut za prirodnu istoriju. Uzorak se čuva u tegli alkohola.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: